Krem z grzybów z oliwą truflową - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Krem z grzybów z oliwą truflową

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 300 g Marchewki pokrojonej w talarki

  • 100 g Pietruszki

  • 100 g Selera

  • 100 g Cebuli

  • 10 g Czosnku (całe ząbki lub lekko rozgniecione)

  • 5 g Świeżego tymianku i rozmarynu

  • 20 g Oliwy

  • 1.5 l Wody

  • 50 g Suszonych grzybów

  • 100 g Mrożonych grzybów

  • 100 g Pieczarek

  • 100 ml Śmietany 30%

  • 20 ml Oliwy truflowej

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Namocz suszone grzyby w letniej wodzie przez około 30 minut, aż zmiękną. Następnie wyjmij je, zachowując wodę z moczenia, i pokrój na mniejsze kawałki.

  • 50g Suszonych grzybów

Etap 2 /11

Wlej oliwę do misy Cook4me. Włącz mocne smażenie i pozwól urządzeniu się nagrzać.

  • 20g Oliwy

Etap 3 /11

Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Smaż około 6 minut, mieszając, aż warzywa lekko się skarmelizują i zaczną pachnieć.

  • 300g Marchewki pokrojonej w talarki
  • 100g Pietruszki
  • 100g Selera
  • 100g Cebuli
  • 10g Czosnku (całe ząbki lub lekko rozgniecione)

Etap 4 /11

Dodaj wodę, świeże zioła, sól i pieprz. Wymieszaj. Upewnij się, że woda nie przekracza poziomu MAX w misie.

  • 5g Świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1.5l Wody
  • Sól
  • Pieprz

Etap 5 /11

Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 20 minut.

Etap 6 /11

Przecedź bulion, aby uzyskać klarowny płyn.

Etap 7 /11

W Cook4me włącz mocne smażenie. Dodaj pieczarki i mrożone grzyby, smaż około 6 minut.

  • 100g Mrożonych grzybów
  • 100g Pieczarek

Etap 8 /11

Dodaj namoczone grzyby.

Etap 9 /11

Gotuj pod ciśnieniem przez 12 minut.

Etap 10 /11

Dodaj śmietanę i oliwę truflową. Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

  • 100ml Śmietany 30%
  • 20ml Oliwy truflowej
  • Sól
  • Pieprz

Etap 11 /11

Krem jest gotowy. Smacznego!