Kulebiak grzybowy wg Jurka Sobieniaka
- Całkowity czas 2 godz. 10 min.
- 10 min.Czas przygotowania 
- 0 min.Gotowanie 
- 2 godz.Studzenie 
Składniki
1 porcja
- 800 g Pieczarka 
- 200 ml Woda 
- 1 łyżeczka Sól 
- 10 Grzyby suszone 
- 1 Ciasto francuskie 
- 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana 
- 30 g Masło 
- 1 łyżka Sos sojowy jasny 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym i nakłuj widelcem, lekko posól i popieprz. Piecz w 200℃ przez 10 min na środkowej półce.
Etap 2 /6
Pieczarki włóż do misy Cook4me, dodaj łyżeczkę soli, suszone grzyby i wodę.
Etap 3 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 4 /6
Odcedź pieczarki, wywar zlej do naczynia (około 400 ml). Pieczarki zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 5 /6
Posmaruj masą ciasto francuskie i odstaw do zmięknięcia na 2 godz. Wywar wymieszaj z mąką ziemniaczaną i podgrzej do zagęszczenia. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Etap 6 /6
Gotowy kulebiak zwiń w rulon, najlepiej przez folię spożywczą. Kulebiak posmaruj sosem i posyp siekanym koperkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkową porcją sosu.

