Kurczak jak z rożna
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.8 kg Kurczaka
2 Małe cebule białe
100 g Masła
1 łyżka Papryki wędzonej słodkiej
1 łyżka Papryki słodkiej
1 łyżka Mielonej kolendry
1 łyżka Mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka Brązowego cukru
1 łyżka Soli morskiej
1 łyżeczka Pieprzu czarnego młotkowanego
1 łyżka Czosnku suszonego mielonego
2 łyżka Curry
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Kurczaka oczyść z pozostałości piór, wytnij kość obojczykową (dzięki temu o wiele łatwiej jest go później poporcjować) i zwiąż ciasno.
Etap 2 /9
Wszystkie suche przyprawy wymieszaj ze sobą i chwilę zblenduj.
Etap 3 /9
Masło pokrój w plasterki. Cebule obierz.
Etap 4 /9
Dokładnie natrzyj całego kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw. Pod skórę na piersi wsuń plasterki masła. Do wnętrza kurczaka włóż 2 całe obrane cebule.
Etap 5 /9
Włóż kurczaka piersią do góry do Cook4me.
Etap 6 /9
Załóż nakładkę Extra Crisp, ustaw program 1 i czas: 50 minut.
Etap 7 /9
Po upieczeniu przełóż kurczaka na deskę i zdejmij sznurek.
Etap 8 /9
Podziel go wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę podziel na pierś i udko.
Etap 9 /9
Podawaj z frytkami, sałatką coleslaw i odrobiną miodu chili-jalapeno (przepis w aplikacji).