Kurczak z warzywami
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
300 g Mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
100 g Sera halloumi
0.5 Małej cukinii (100 g)
0.5 Papryki (80 g)
5 Pieczarek (70 g)
1 Cebula
1 Ząbek czosnku
0.5 łyżeczka Miodu
1 łyżeczka Soku z cytryny
0.5 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Ziół prowansalskich
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
Pieprzu
1 łyżka Oliwy z oliwek
Sos tzatziki do podania (przepis na końcu)
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /9
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę (bok ok. 2,5 cm). Cukinię i paprykę pokrój podobnie. Z papryki możesz obrać skórę obieraczką do warzyw. Obrane pieczarki w zależności od wielkości przekrój na połowę lub 4 części. Cebulę potnij na grubsze kawałki.
Etap 3 /9
Przełóż to wszystko do sporej miski. Dodaj pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżkę oliwy z oliwek. Delikatnie przemieszaj.
Etap 4 /9
Ser halloumi pokrój w grubsze półplasterki. Przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki miodu, łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę oliwy. Delikatnie zamieszaj i odstaw.
Etap 5 /9
Przesyp kurczaka z warzywami do misy frytkownicy. Ser halloumi zostaw na później. Rozłóż wszystko równomiernie i włącz urządzenie.
Etap 6 /9
Piecz najpierw 15 minut w 180°C. W połowie tego czasu przemieszaj delikatnie.
Etap 7 /9
Następnie zmień temperaturę na 200°C i zapiekaj kolejne 5 minut. Po tym czasie przemieszaj kawałki i dodaj halloumi. Piecz ostatnie 7-8 minut. W połowie możesz odwrócić ser i najbardziej przypieczone kąski.
Etap 8 /9
Zjadaj zamaczając kęsy w sosie tzatziki.
Etap 9 /9
Przepis na prosty sos: Dwa małe ogórki gruntowe zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj szczyptę soli. Odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij nadmiar wytworzonego soku (ja robię to w dłoniach). Przełóż ogórki do miseczki, dodaj kubek jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli, odrobinę pociętego koperku i łyżeczkę oliwy z oliwek. Zamieszaj.