Młode marchewki z wanilią
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
12 Młodych marchewek z nacią
Oliwa extra vergine
1 szczypta Płatków chilli
1 laska Wanilii
1 łyżka Miodu
Sól i pieprz do smaku
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Umyj i wysusz marchewki wraz z nacią. Odetnij nać z marchewek.
Etap 2 /10
Do wrzącej osolonej wody wrzuć nać i gotuj około 2 minut. Następnie odcedź i przełóż do zimnej wody.
Etap 3 /10
Przełóż nać do kielicha blendera. Dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz 5 łyżek oliwy. Zblenduj i przełóż do miseczki.
Etap 4 /10
Wszystkie marchewki obierz. Do wody, w której blanszowaliśmy nać, włóż 3 marchewki i gotuj około 8-10 minut, aż będą miękkie.
Etap 5 /10
Odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, odrobinę wody z gotowania oraz 3 łyżki oliwy. Zblenduj i przełóż do miseczki.
Etap 6 /10
Na dużą patelnię dodaj 5 łyżek oliwy, szczyptę płatków chilli oraz nasionka z laski wanilii. Wstaw na niski ogień.
Etap 7 /10
Dodaj obrane i wysuszone marchewki. Podnieś delikatnie temperaturę. Smaż marchewki od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż zaczną nabierać złotobrązowego koloru.
Etap 8 /10
Dodaj łyżkę miodu, szczyptę soli oraz chochlę wody, w której gotowaliśmy nać i marchewki. Przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem do momentu, aż marchewki będą miękkie.
Etap 9 /10
Zdejmij pokrywkę i ostatnie 2 minuty gotuj bez pokrywki, aby powstał delikatny sos.
Etap 10 /10
Wyłóż na talerz sos z blendowanych marchewek. Połóż na sosie smażone marchewki i wykończ zielonym sosem z naci.