Mac & cheese z bułką panko
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g Makaronu rigatoni
100 g Sera cheddar
300 g Sera mimolette
100 g Tartej mozzarelli
2 łyżka Masła
2 łyżka Skrobi kukurydzianej
300 ml Mleka
300 ml Śmietanki 30%
2 łyżeczka Papryki ostrej
Gałki muszkatołowej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
6 łyżka Bułki panko
1 łyżeczka Papryki wędzonej
2 szczypta Soli
1 łyżka Oleju roślinnego
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Zetrzyj ser cheddar i ser mimolette.
Etap 2 /10
Ugotuj makaron rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 3 /10
W Cook4me włącz mocne smażenie. Do misy dodaj masło, skrobię, paprykę ostrą, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Przesmaż mieszając energicznie, aby składniki się połączyły, przez ok. 2 min.
Etap 4 /10
Wlej mleko i śmietankę. Cały czas mieszając, podgrzewaj przez kolejne 3 minuty.
Etap 5 /10
Dodaj starty cheddar i mimolette. Włącz średnie smażenie i podgrzewaj 3 minuty, aż sery się rozpuszczą i sos stanie się jednolity.
Etap 6 /10
Dodaj ugotowany makaron rigatoni i delikatnie wymieszaj.
Etap 7 /10
Przygotuj posypkę: wymieszaj bułkę panko, paprykę wędzoną, sól oraz olej.
Etap 8 /10
Na wierzch makaronu ułóż tartą mozzarellę, a następnie posyp przygotowaną posypką panko.
Etap 9 /10
Załóż pokrywę Extra Crisp, ustaw 200°C i piecz przez 8 minut.
Etap 10 /10
Zdejmij pokrywę i odstaw danie na około 5 minut, aby nieco przestygło. Podawaj po 5 minutach, np. z salsą pomidorową.
