Marokańska harira w wersji wegańskiej
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 c Suszonej czerwonej soczewicy
0.5 c Suszonej zielonej soczewicy
0.5 c Ugotowanej ciecierzycy
4 łyżka Koncentratu pomidorowego
1 Marchew
1 Mały batat
1 Duża cebula
1 łyżka Czosnku
1.5 l Wywaru warzywnego
1 łyżeczka Ziaren kolendry
2 łyżeczka Kminu rzymskiego
2 łyżeczka Ostrej papryki
1 łyżeczka Papryki wędzonej
1 Cytryny
Kolendry lub natki pietruszki
Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Pokrój marchew w półksiężyce, a batata w grubą kostkę. Posiekaj cebulę.
Etap 3 /10
Włącz średnie smażenie. Wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez 5 minut.
Etap 4 /10
Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj jeszcze przez 3 minuty.
Etap 5 /10
Dodaj czerwoną i zieloną soczewicę. Przemieszaj dokładnie.
Etap 6 /10
Dodaj batata, marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Etap 7 /10
Zalej wywarem warzywnym. Wyłącz smażenie.
Etap 8 /10
Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 5 minut.
Etap 9 /10
Po zakończeniu gotowania otwórz ostrożnie Cook4me.
Etap 10 /10
Dodaj ciecierzycę, posiekaną kolendrę. Dopraw sokiem z cytryny i, jeśli to konieczne, solą i ostrą papryką.