Marokańska harira w wersji wegańskiej - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Marokańska harira w wersji wegańskiej

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 0.5 c Suszonej czerwonej soczewicy

  • 0.5 c Suszonej zielonej soczewicy

  • 0.5 c Ugotowanej ciecierzycy

  • 4 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • 1 Marchew

  • 1 Mały batat

  • 1 Duża cebula

  • 1 łyżka Czosnku

  • 1.5 l Wywaru warzywnego

  • 1 łyżeczka Ziaren kolendry

  • 2 łyżeczka Kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczka Ostrej papryki

  • 1 łyżeczka Papryki wędzonej

  • 1 Cytryny

  • Kolendry lub natki pietruszki

  • Olej

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 0.5c Suszonej czerwonej soczewicy
  • 0.5c Suszonej zielonej soczewicy
  • 0.5c Ugotowanej ciecierzycy
  • 4łyżka Koncentratu pomidorowego
  • 1 Marchew
  • 1 Mały batat
  • 1 Duża cebula
  • 1łyżka Czosnku
  • 1.5l Wywaru warzywnego
  • 1łyżeczka Ziaren kolendry
  • 2łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 2łyżeczka Ostrej papryki
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej
  • 1 Cytryny
  • pęczek Kolendry lub natki pietruszki
  • Olej

Etap 2 /10

Pokrój marchew w półksiężyce, a batata w grubą kostkę. Posiekaj cebulę.

  • 1 Marchew
  • 1 Mały batat
  • 1 Duża cebula

Etap 3 /10

Włącz średnie smażenie. Wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez 5 minut.

  • 1 Duża cebula
  • 1łyżka Czosnku
  • Olej

Etap 4 /10

Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj jeszcze przez 3 minuty.

  • 1łyżeczka Ziaren kolendry
  • 2łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 2łyżeczka Ostrej papryki
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej

Etap 5 /10

Dodaj czerwoną i zieloną soczewicę. Przemieszaj dokładnie.

  • 0.5c Suszonej czerwonej soczewicy
  • 0.5c Suszonej zielonej soczewicy

Etap 6 /10

Dodaj batata, marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

  • 4łyżka Koncentratu pomidorowego
  • 1 Marchew
  • 1 Mały batat

Etap 7 /10

Zalej wywarem warzywnym. Wyłącz smażenie.

  • 1.5l Wywaru warzywnego

Etap 8 /10

Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 5 minut.

Etap 9 /10

Po zakończeniu gotowania otwórz ostrożnie Cook4me.

Etap 10 /10

Dodaj ciecierzycę, posiekaną kolendrę. Dopraw sokiem z cytryny i, jeśli to konieczne, solą i ostrą papryką.

  • 0.5c Ugotowanej ciecierzycy
  • 1 Cytryny
  • pęczek Kolendry lub natki pietruszki