Tradycyjna marokańska harira - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tradycyjna marokańska harira

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Jagnięcina

  • 250 g Ciecierzyca

  • 1 szt. Cebula, duża

  • 1 łyżka Margaryna

  • 100 g Soczewica

  • 1 łodyga Seler naciowy

  • 50 g Mąka

  • 200 ml Passata pomidorowa

  • 150 g Koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżeczka Nasiona kolendry

  • 1 łyżeczka Imbir mielony

  • 1 łyżeczka Cynamon mielony

  • 1 szczypta Szafran

  • 1.5 l Bulion drobiowy

  • 1 łyżeczka Sos chili

  • Sól

  • Pieprz

  • 100 g Makaron w kształcie „ptasich języczków”

  • 1 pęczek Kolendra świeża

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Rozgrzej patelnię o średnicy 20 cm z margaryną na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Włóż mięso jagnięce i obsmaż je przez kilka minut, aż się zrumieni.

  • 1łyżka Margaryna

Etap 2 /8

Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  • 1szt. Cebula, duża

Etap 3 /8

Dodaj soczewicę, ciecierzycę, łodygę selera naciowego, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

  • 250g Ciecierzyca
  • 100g Soczewica
  • 1łodyga Seler naciowy
  • 200ml Passata pomidorowa
  • 150g Koncentrat pomidorowy

Etap 4 /8

Posyp kolendrą, imbirem, cynamonem, szafranem, solą i pieprzem. Wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

  • 1łyżeczka Nasiona kolendry
  • 1łyżeczka Imbir mielony
  • 1łyżeczka Cynamon mielony
  • 1szczypta Szafran
  • Sól
  • Pieprz

Etap 5 /8

Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki.

  • 50g Mąka

Etap 6 /8

Wlej bulion drobiowy i sos chili, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 50 minut, aż mięso i soczewica będą miękkie.

  • 1.5l Bulion drobiowy
  • 1łyżeczka Sos chili

Etap 7 /8

Dodaj makaron w kształcie „ptasich języczków” i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż będzie al dente.

  • 100g Makaron w kształcie „ptasich języczków”

Etap 8 /8

Tuż przed podaniem dodaj posiekaną świeżą kolendrę i wymieszaj.

  • 1pęczek Kolendra świeża