Tradycyjna marokańska harira
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Jagnięcina
250 g Ciecierzyca
1 szt. Cebula, duża
1 łyżka Margaryna
100 g Soczewica
1 łodyga Seler naciowy
50 g Mąka
200 ml Passata pomidorowa
150 g Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka Nasiona kolendry
1 łyżeczka Imbir mielony
1 łyżeczka Cynamon mielony
1 szczypta Szafran
1.5 l Bulion drobiowy
1 łyżeczka Sos chili
Sól
Pieprz
100 g Makaron w kształcie „ptasich języczków”
1 pęczek Kolendra świeża
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozgrzej patelnię o średnicy 20 cm z margaryną na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Włóż mięso jagnięce i obsmaż je przez kilka minut, aż się zrumieni.
Etap 2 /8
Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Etap 3 /8
Dodaj soczewicę, ciecierzycę, łodygę selera naciowego, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
Etap 4 /8
Posyp kolendrą, imbirem, cynamonem, szafranem, solą i pieprzem. Wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Etap 5 /8
Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki.
Etap 6 /8
Wlej bulion drobiowy i sos chili, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 50 minut, aż mięso i soczewica będą miękkie.
Etap 7 /8
Dodaj makaron w kształcie „ptasich języczków” i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż będzie al dente.
Etap 8 /8
Tuż przed podaniem dodaj posiekaną świeżą kolendrę i wymieszaj.
