Mazowiecka zalewajka z suszonymi grzybami
- Całkowity czas 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Ziemniaków
20 g Suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
1 Średnia cebula
2 Ząbki czosnku
500 ml Zakwasu na żurek
1.2 l Wody lub bulionu warzywnego
4 łyżka Śmietany 18%
1 łyżka Oleju roślinnego
2 Liście laurowe
3 Ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczka Suszonego majeranku
Sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na minimum 30 minut, aby się namoczyły.
Etap 2 /10
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Etap 3 /10
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
Etap 4 /10
W Cook4me włącz smażenie. Wlej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Etap 5 /10
Dodaj pokrojone ziemniaki, namoczone grzyby (wraz z przecedzoną wodą z moczenia), wodę lub bulion, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Etap 6 /10
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 7 /10
Wlej zakwas na żurek, dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku.
Etap 8 /10
Włącz gotowanie i zagotuj zupę, mieszając.
Etap 9 /10
Do osobnej miseczki wlej śmietanę i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby ją zahartować.
Etap 10 /10
Następnie wlej śmietanę do zupy, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez około 1 minutę (już nie doprowadzaj do wrzenia).