Ogon wołowy z imbirem, cebulą i anyżem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ogon wołowy z imbirem, cebulą i anyżem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 kg Ogona wołowego (2 szt., pocięte na kawałki)

  • 8 Suszonych fig

  • 120 ml Jasnego sosu sojowego

  • 60 ml Sosu rybnego

  • 4 Ząbki czosnku

  • 2 Średnie czerwone cebule

  • 2 Gwiazdki anyżu

  • 5 Goździków

  • 6 Ziaren ziela angielskiego

  • 0.5 łyżeczka Płatków chilli

  • 0.5 łyżeczka Pieprzu czarnego młotkowanego

  • 60 g Świeżego imbiru pokrojonego w plasterki

  • 2 łyżeczka Cukru brązowego

  • 500 ml Wody

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wymieszaj suche przyprawy (anyż, goździki, ziele angielskie, płatki chilli, pieprz) i lekko podpraż na suchej patelni.

  • 2 Gwiazdki anyżu
  • 5 Goździków
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 0.5łyżeczka Płatków chilli
  • 0.5łyżeczka Pieprzu czarnego młotkowanego

Etap 2 /9

W osobnej misce połącz płynne składniki: jasny sos sojowy, sos rybny, wodę, przeciśnięty czosnek, cukier i imbir.

  • 120ml Jasnego sosu sojowego
  • 60ml Sosu rybnego
  • 4 Ząbki czosnku
  • 60g Świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
  • 2łyżeczka Cukru brązowego
  • 500ml Wody

Etap 3 /9

Ogony wołowe lekko posól. Cebulę pokrój w grube piórka.

  • 2kg Ogona wołowego (2 szt., pocięte na kawałki)
  • 2 Średnie czerwone cebule
  • Sól

Etap 4 /9

Na dnie Cook4me ułóż cebulę i wysyp na nią podprażone przyprawy.

Etap 5 /9

Na wierzchu ciasno ułóż kawałki ogona wołowego, a pomiędzy nie powkładaj suszone figi.

  • 8 Suszonych fig

Etap 6 /9

Całość zalej przygotowaną mieszanką płynnych składników. Lekko posól wierzch.

Etap 7 /9

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 45 minut.

Etap 8 /9

Po zakończeniu wyjmij ogony, a pozostały sos przecedź przez sitko.

Etap 9 /9

Podawaj ogony z ryżem lub makaronem ryżowym. Polej mięso przecedzonym sosem, udekoruj czarnym sezamem oraz grubo pokrojoną dymką lub kolendrą.