Ogon wołowy z imbirem, cebulą i anyżem
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 kg Ogona wołowego (2 szt., pocięte na kawałki)
8 Suszonych fig
120 ml Jasnego sosu sojowego
60 ml Sosu rybnego
4 Ząbki czosnku
2 Średnie czerwone cebule
2 Gwiazdki anyżu
5 Goździków
6 Ziaren ziela angielskiego
0.5 łyżeczka Płatków chilli
0.5 łyżeczka Pieprzu czarnego młotkowanego
60 g Świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
2 łyżeczka Cukru brązowego
500 ml Wody
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wymieszaj suche przyprawy (anyż, goździki, ziele angielskie, płatki chilli, pieprz) i lekko podpraż na suchej patelni.
Etap 2 /9
W osobnej misce połącz płynne składniki: jasny sos sojowy, sos rybny, wodę, przeciśnięty czosnek, cukier i imbir.
Etap 3 /9
Ogony wołowe lekko posól. Cebulę pokrój w grube piórka.
Etap 4 /9
Na dnie Cook4me ułóż cebulę i wysyp na nią podprażone przyprawy.
Etap 5 /9
Na wierzchu ciasno ułóż kawałki ogona wołowego, a pomiędzy nie powkładaj suszone figi.
Etap 6 /9
Całość zalej przygotowaną mieszanką płynnych składników. Lekko posól wierzch.
Etap 7 /9
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 45 minut.
Etap 8 /9
Po zakończeniu wyjmij ogony, a pozostały sos przecedź przez sitko.
Etap 9 /9
Podawaj ogony z ryżem lub makaronem ryżowym. Polej mięso przecedzonym sosem, udekoruj czarnym sezamem oraz grubo pokrojoną dymką lub kolendrą.