Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią) - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Mielonej wołowiny

  • 250 g Fasolki szparagowej

  • 2 Ząbki czosnku

  • 15 g Świeżego korzenia imbiru

  • 1 łyżeczka Sosu sambal

  • Liści tajskiej bazylii

  • 4 Jajka

  • 50 g Oleju rzepakowego

  • 40 g Wody

  • 1 łyżeczka Soli

  • Czarnego pieprzu

  • Do sosu:

  • 40 g Sosu rybnego

  • 40 g Sosu ostrygowego

  • 30 g Cukru brązowego

  • Do ryżu:

  • 400 g Ryżu jaśminowego

  • 560 g Wody

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżka Oleju rzepakowego

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Ugotuj ryż: umieść ryż, wodę, łyżeczkę soli i łyżkę oleju w misie. Gotuj w trybie „niskie ciśnienie” przez 8 minut.

  • Do ryżu:
  • 400g Ryżu jaśminowego
  • 560g Wody
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżka Oleju rzepakowego

Etap 2 /9

Po ugotowaniu zamieszaj ryż, przełóż do miski i przykryj, aby pozostał ciepły.

Etap 3 /9

W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i ugotuj fasolkę szparagową. Gotuj krótko – fasolka ma pozostać chrupka. Odcedź i odstaw.

  • 250g Fasolki szparagowej
  • 1łyżeczka Soli

Etap 4 /9

Posiekaj czosnek, obierz i pokrój imbir.

  • 2 Ząbki czosnku
  • 15g Świeżego korzenia imbiru

Etap 5 /9

W małej miseczce wymieszaj sos rybny, sos ostrygowy oraz brązowy cukier.

  • Do sosu:
  • 40g Sosu rybnego
  • 40g Sosu ostrygowego
  • 30g Cukru brązowego

Etap 6 /9

W Cook4me włącz mocne smażenie. Po nagrzaniu dodaj olej, mięso mielone, czosnek, imbir, pieprz oraz (opcjonalnie) posiekaną papryczkę chilli lub sos sambal. Smaż przez 4 minuty, mieszając.

  • 500g Mielonej wołowiny
  • 2 Ząbki czosnku
  • 15g Świeżego korzenia imbiru
  • 1łyżeczka Sosu sambal
  • 50g Oleju rzepakowego
  • szczypta Czarnego pieprzu

Etap 7 /9

Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, przygotowaną mieszankę sosów oraz 40 g wody. Smaż kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec dodaj grubo porwane liście tajskiej bazylii, wymieszaj i zakończ smażenie.

  • garść Liści tajskiej bazylii
  • 40g Wody

Etap 8 /9

Na rozgrzanej patelni usmaż 4 jajka sadzone, najlepiej na chrupiąco, z płynnym żółtkiem.

  • 4 Jajka

Etap 9 /9

Na talerzach ułóż porcję ryżu, na wierzchu wyłóż smażoną wołowinę z fasolką i bazylią. Na każdej porcji połóż jajko sadzone i opcjonalnie udekoruj dodatkową świeżą bazylią.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
49 min.

Pad thai z kurczakiem

ratings.NaN

Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią) - przepisy Cook4Me | Tefal
Pad thai z kurczakiem
Tefal
Tefal
20 min.

Pad thai z indykiem i kapustą pak choi (low carb)

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią) - przepisy Cook4Me | Tefal
Pad thai z indykiem i kapustą pak choi (low carb)
Tefal
Tefal
10 min.

Czosnkowa maczanka krakowska

ratings.NaN

Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią) - przepisy Cook4Me | Tefal
Czosnkowa maczanka krakowska