Pad Kra Pao (smażona wołowina z tajską bazylią)
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Mielonej wołowiny
250 g Fasolki szparagowej
2 Ząbki czosnku
15 g Świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka Sosu sambal
Liści tajskiej bazylii
4 Jajka
50 g Oleju rzepakowego
40 g Wody
1 łyżeczka Soli
Czarnego pieprzu
Do sosu:
40 g Sosu rybnego
40 g Sosu ostrygowego
30 g Cukru brązowego
Do ryżu:
400 g Ryżu jaśminowego
560 g Wody
1 łyżeczka Soli
1 łyżka Oleju rzepakowego
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Ugotuj ryż: umieść ryż, wodę, łyżeczkę soli i łyżkę oleju w misie. Gotuj w trybie „niskie ciśnienie” przez 8 minut.
Etap 2 /9
Po ugotowaniu zamieszaj ryż, przełóż do miski i przykryj, aby pozostał ciepły.
Etap 3 /9
W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i ugotuj fasolkę szparagową. Gotuj krótko – fasolka ma pozostać chrupka. Odcedź i odstaw.
Etap 4 /9
Posiekaj czosnek, obierz i pokrój imbir.
Etap 5 /9
W małej miseczce wymieszaj sos rybny, sos ostrygowy oraz brązowy cukier.
Etap 6 /9
W Cook4me włącz mocne smażenie. Po nagrzaniu dodaj olej, mięso mielone, czosnek, imbir, pieprz oraz (opcjonalnie) posiekaną papryczkę chilli lub sos sambal. Smaż przez 4 minuty, mieszając.
Etap 7 /9
Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, przygotowaną mieszankę sosów oraz 40 g wody. Smaż kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec dodaj grubo porwane liście tajskiej bazylii, wymieszaj i zakończ smażenie.
Etap 8 /9
Na rozgrzanej patelni usmaż 4 jajka sadzone, najlepiej na chrupiąco, z płynnym żółtkiem.
Etap 9 /9
Na talerzach ułóż porcję ryżu, na wierzchu wyłóż smażoną wołowinę z fasolką i bazylią. Na każdej porcji połóż jajko sadzone i opcjonalnie udekoruj dodatkową świeżą bazylią.