Papryka faszerowana
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
6 Czerwonych papryk średniej wielkości
400 g Mięsa mielonego z szynki
100 g Ryżu
100 g Kaszy gryczanej prażonej
1 Mała cebula
Sól
Pieprz
Majeranek
Cząber
2 łyżeczka Sos sojowy
Papryka wędzona
Papryka słodka proszku
1 łyżka Ajwar (opcjonalnie)
Ser żólty typu salami
1 łyżka Masła klarowanego
Akcesoria
Wbudowana odlewana płyta grillowa
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Paprykę umyć, osuszyć. Odciąć wierzch i usunąć ogonki oraz gniazda nasienne i nasiona.
Etap 2 /6
Ryż i kaszę ugotować na sypko z dodatkiem szczypty soli i zostawić do wystygnięcia.
Etap 3 /6
Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle klarowanyn. Dodać mięso mielone. Od razu posolić i popieprzyć. Resztę przypraw dodać pod koniec podsmażania mięsa według uznania. Dodać sos sojowy oraz (opcjonalnie) ajwar.
Etap 4 /6
Do farszu dodać ugotowany ryż oraz kaszę. Dokładnie wymieszać.
Etap 5 /6
Do środka każdej papryki włożyć po plasterku sera, a następnie odpowiednią ilość farszu, na wierzch należy położyć po kolejnym plastrze sera. Farszu powinno wystarczyć na faszerowanie 6 średniej wielkości papryk.
Etap 6 /6
Paprykę piec w 180 stopniach około 25 minut.





