Pieczone pomidory z sosem z fety - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Pieczone pomidory z sosem z fety

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 16 min.
  • Czas przygotowania
    4 min.
  • Gotowanie
    12 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 450 g Pomidorów

  • 140 g Cebuli

  • 4 łyżka Oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Suszonej bazylii

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 0.5 łyżeczka Kminu rzymskiego

  • Świeże liście bazylii do dekoracji

  • Sól

  • Pieprz

  • 100 g Fety

  • 120 g Jogurtu greckiego

  • 1 łyżeczka Płynnego miodu

  • 1 łyżka Oliwy

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pokrój pomidory w ćwiartki lub grubą kostkę. Cebulę posiekaj.

  • 450g Pomidorów
  • 140g Cebuli

Etap 2 /6

W misce wymieszaj 4 łyżki oliwy z czosnkiem granulowanym, suszoną bazylią, czosnkiem niedźwiedzim, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.

  • 4łyżka Oliwy z oliwek
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Suszonej bazylii
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 0.5łyżeczka Kminu rzymskiego
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /6

Przełóż wszystko do formy do pieczenia i włóż do Cook4me.

  • Forma do ciasta

Etap 4 /6

Załóż pokrywę Extra Crisp, ustaw temperaturę na 200°C i piecz przez 12 minut.

  • Extra Crisp

Etap 5 /6

W międzyczasie przygotuj sos: w blenderze zmiksuj 1 łyżkę oliwy z miodem, jogurtem greckim i fetą.

  • 100g Fety
  • 120g Jogurtu greckiego
  • 1łyżeczka Płynnego miodu
  • 1łyżka Oliwy

Etap 6 /6

Upieczone warzywa przełóż na talerz, polej przygotowanym sosem i posyp świeżymi liśćmi bazylii.

  • Świeże liście bazylii do dekoracji