Paccheri z sosem z pieczonych pomidorów
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Makaronu paccheri
5 Średniej wielkości podłużnych pomidorów
Płatków chilli
Suszonego oregano
Sól i pieprz
Oliwa extra vergine
3 Małe cebulki dymki lub 2 małe szalotki
Liści bazylii
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na patelni Ingenio (z odpinaną rączką).
Etap 2 /9
Oprósz solą, pieprzem, chilli i oregano, skrop oliwą.
Etap 3 /9
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60–90 minut, aż stracą wilgoć i lekko się skarmelizują.
Etap 4 /9
Upieczone pomidory przełóż do kielicha blendera.
Etap 5 /9
Na tej samej patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy, dodaj pokrojone w kostkę cebulki i zeszklij na złoto. Pod koniec dorzuć liście bazylii.
Etap 6 /9
Zawartość patelni przełóż do blendera, dodaj 4 łyżki oliwy i zmiksuj na gęsty sos. Przełóż go z powrotem na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu.
Etap 7 /9
Ugotuj paccheri w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 8 /9
Przełóż makaron do sosu, dodając chochlę wody z gotowania. Wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej jeszcze trochę wody z makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 9 /9
Podawaj od razu, udekorowane świeżą bazylią.