Krem z pieczonych pomidorów
- Całkowity czas 46 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 38 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
1 kg pomidorów
250 g czerwonej papryki (ok. 2 małe papryki)
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
600 ml bulionu
2 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli pomidory nie są słodkie, poza sezonem)
pieprz
sól
0.5 ostrej papryczki (opcjonalnie)
domowe grzaneczki (do podania)
posypka z nasion i orzechów (do podania)
śmietana/ jogurt (opcjonalnie do podania)
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i białych części, pokrój każdą na 4. Wrzuć do misy urządzenia, dopraw trochę solą i pieprzem i odrobiną oliwy.
Etap 2 /8
Ustaw pokrywę Extra Crisp na tryb manualny 200 stopni na 5 minut.
Etap 3 /8
W czasie, gdy papryka się opieka, umyj i pokrój na ćwiartki wszystkie pomidory. Obierz i pokrój na ćwiartki cebulę, obierz czosnek, ostrą papryczkę, jeśli używasz, umyj i przekrój na pół.
Etap 4 /8
Dodaj wszystkie warzywa do misy, dopraw solą, pieprzem, miodem (jeśli używasz) i pozostałą oliwą. Zamieszaj.
Etap 5 /8
Ustaw pokrywę Extra Crisp na tryb manualny 200 stopni na 25 minut. Zamieszaj wszystko 2 razy w ciągu tego czasu tak, by nie przypalić warstwy na wierzchu.
Etap 6 /8
Do podpieczonych warzyw dolej bulion. Zamieszaj, zamknij pokrywę i gotuj pod wysokim ciśnieniem 8 minut.
Etap 7 /8
Zblenduj zupę na gładko (najlepiej w blenderze kielichowym). Spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw.
Etap 8 /8
Podawaj z tym, co lubisz. Ja polecam domowe grzaneczki i miks prażonych nasion dyni, słonecznika i orzechów włoskich.