Poke bowl z tuńczykiem
- Całkowity czas 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 ml Sos sojowy
3 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Miód
2 łyżka Świeży imbir
2 Czosnek
500 g Stek z tuńczyka
750 g Ryż do sushi
3 Awokado
30 g Cebula czerwona
300 g Mango
100 g Edamame
6 łyżka Świeża kolendra
Ziarna sezamu
Suszone nori lub wodorosty
2 Limonka
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój tuńczyka w kostkę. W misce połącz składniki marynaty. Dodaj pokrojonego tuńczyka i delikatnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw do marynowania w lodówce przez 15 minut.
Etap 2 /5
Umieść kostki marynowanego tuńczyka w urządzeniu. Rozpocznij gotowanie.
Etap 3 /5
Sprawdź stopień ugotowania i w razie potrzeby ponownie uruchom. Podziel ugotowany ryż do sushi na 6 porcji.
Etap 4 /5
Otwórz urządzenie obiema rękami. Ostrożnie wyjmij marynowanego tuńczyka i rozłóż go na ryżu w każdej porcji.
Etap 5 /5
Ułóż wokół tuńczyka awokado, cebulę, mango i edamame w każdej porcji. Posyp ziarnami sezamu i dodaj paski nori. Smacznego!