Pomidory po sycylijsku duszone w całości z bazylią i orzechami piniowymi - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Pomidory po sycylijsku duszone w całości z bazylią i orzechami piniowymi

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Doniczka bazylii

  • 4 Pomidory malinowe

  • 50 g Orzechów pinii

  • 50 ml Oliwy z wytłoczyn

  • 2 Ciabatty

  • 2 Burraty

  • 50 ml Czerwonego wina

  • Sól do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Nacinamy pomidory na skórce (np. w kształcie krzyżyka).

  • 4 Pomidory malinowe

Etap 2 /5

Orzechy pinii smażymy na oliwie w Cook4me.

  • 50g Orzechów pinii
  • 50ml Oliwy z wytłoczyn

Etap 3 /5

Do zrumienionych orzechów dodajemy nacięte pomidory, świeżą bazylię, wino czerwone oraz sól.

  • 1 Doniczka bazylii
  • 50ml Czerwonego wina
  • Sól do smaku

Etap 4 /5

Gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 5 minut.

Etap 5 /5

Wyjmujemy pomidory na talerze i ostrożnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Podajemy z burratą i ciabattą.