Paseczki wieprzowiny z imbirem i miodem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Paseczki wieprzowiny z imbirem i miodem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 53 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    18 min.
  • Studzenie
    15 min.

Składniki

2 osób

  • 250 g Polędwica wieprzowa

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 szt. Imbir

  • 0.5 Sok z limonki

  • 2 łyżka Miód

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 10 cl Woda

  • 1 szczypta Papryka chili

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • Pieprz

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 Plaster/kromka Biała część pora

  • 1 Szalotka

  • 100 g Ryż

  • 22 cl Woda

  • Sól, pieprz

  • 1 pęczek Szczypiorek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj mięso: pokrój polędwiczkę wieprzową na cienkie plasterki o grubości 0,5 cm.

  • 250g Polędwica wieprzowa

Etap 2 /7

W misce wymieszaj posiekany czosnek, starty imbir, sok z limonki, miód, sos sojowy i wodę. Dodaj mięso i pozostaw do marynowania na 15 minut.

  • 250g Polędwica wieprzowa
  • 2goździk Czosnek
  • 1szt. Imbir
  • 0.5 Sok z limonki
  • 2łyżka Miód
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 10cl Woda

Etap 3 /7

W międzyczasie przygotuj dodatki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim wlejesz oliwę z oliwek.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /7

Dodaj pora i szalotkę, dopraw solą, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 2 minuty, nie rumieniąc.

  • 1Plaster/kromka Biała część pora
  • 1 Szalotka
  • Sól, pieprz

Etap 5 /7

Dodaj ryż, wymieszaj, a następnie wlej wodę. Przykryj i gotuj przez 12 minut. Ryż napęcznieje i wchłonie wodę. Trzymaj w cieple w naczyniu.

  • 100g Ryż
  • 22cl Woda

Etap 6 /7

Umyj patelnię, następnie podgrzej ją na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Dodaj oliwę z oliwek i obsmaż odsączone kawałki wieprzowiny przez 2 minuty. Wlej marynatę, a następnie kontynuuj gotowanie przez 2 minuty, aby dokończyć gotowanie i zredukować sos.

  • 250g Polędwica wieprzowa
  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 7 /7

Gdy mięso będzie gotowe, podawaj od razu z dodatkami i wykończ szczypiorkiem. Smacznego!

  • 1pęczek Szczypiorek