Paseczki wieprzowiny z imbirem i miodem
- Całkowity czas 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g Polędwica wieprzowa
2 goździk Czosnek
1 szt. Imbir
0.5 Sok z limonki
2 łyżka Miód
2 łyżka Sos sojowy
10 cl Woda
1 szczypta Papryka chili
1 łyżka Oliwa z oliwek
Pieprz
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 Plaster/kromka Biała część pora
1 Szalotka
100 g Ryż
22 cl Woda
Sól, pieprz
1 pęczek Szczypiorek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj mięso: pokrój polędwiczkę wieprzową na cienkie plasterki o grubości 0,5 cm.
Etap 2 /7
W misce wymieszaj posiekany czosnek, starty imbir, sok z limonki, miód, sos sojowy i wodę. Dodaj mięso i pozostaw do marynowania na 15 minut.
Etap 3 /7
W międzyczasie przygotuj dodatki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim wlejesz oliwę z oliwek.
Etap 4 /7
Dodaj pora i szalotkę, dopraw solą, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 2 minuty, nie rumieniąc.
Etap 5 /7
Dodaj ryż, wymieszaj, a następnie wlej wodę. Przykryj i gotuj przez 12 minut. Ryż napęcznieje i wchłonie wodę. Trzymaj w cieple w naczyniu.
Etap 6 /7
Umyj patelnię, następnie podgrzej ją na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Dodaj oliwę z oliwek i obsmaż odsączone kawałki wieprzowiny przez 2 minuty. Wlej marynatę, a następnie kontynuuj gotowanie przez 2 minuty, aby dokończyć gotowanie i zredukować sos.
Etap 7 /7
Gdy mięso będzie gotowe, podawaj od razu z dodatkami i wykończ szczypiorkiem. Smacznego!