Szybki chleb z nasionami
- Całkowity czas 3 godz. 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
20 g Świeże drożdże
31 cl Ciepła woda
500 g Mąka + 1 łyżeczka do posypania
3 łyżka Mieszanka nasion (mak, sezam, słonecznik)
16 g Sól
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /12
W małej misce rozkrusz świeże drożdże i dodaj 1 łyżkę letniej wody, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 2 /12
Do miski miksera wsyp mąkę, nasiona oraz ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite.
Etap 3 /12
Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Etap 4 /12
Dodaj sól i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie, miękkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.
Etap 5 /12
Uformuj kulkę, przykryj miskę wilgotną ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę i 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 6 /12
Wyjmij ciasto i delikatnie wygnieć, aby je odpowietrzyć.
Etap 7 /12
Przykryj dno naczynia do zapiekanek krążkiem papieru do pieczenia.
Etap 8 /12
Umieść kulkę ciasta w naczyniu, przykryj pokrywą i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu lub w ciepłym piekarniku, który jest wyłączony.
Etap 9 /12
Zdejmij pokrywę, wykonaj nacięcia na wierzchu ciasta i posyp je odrobiną mąki.
Etap 10 /12
Ponownie nałóż pokrywę i piecz przez 40 minut w temperaturze 230°C, wkładając ciasto do piekarnika przed jego rozgrzaniem.
Etap 11 /12
Zdejmij pokrywę i piecz kolejne 5 minut, aż chleb się zarumieni.
Etap 12 /12
Wyjmij chleb i wystudź na ruszcie.