Kiełbaski w stylu Reunion
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łodyga Cebula dymka (lub 1 wiązka szczypiorku)
2 Cebula
4 goździk Czosnek
4 Duże pomidory
2 Kiełbasa wędzona, typ Morteau
6 Kiełbaski typu chipolata
2 łyżka Olej roślinny
1 garść Szczypta pasty chilli
Sól, pieprz
Akcesoria
Wok
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj i oddziel białą część od zielonej części cebuli dymki. Zieloną część (z wyjątkiem ciemniejszych części) pokrój drobno. Białą część posiekaj. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj i rozgnieć pomidory. Kiełbaski wędzone pokrój na kawałki. Pozostałe kiełbaski pokrój na kawałki o długości kilku centymetrów.
Etap 2 /5
Rozgrzej wok i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej olej. Smaż kiełbaski, aż się zarumienią, od czasu do czasu mieszając.
Etap 3 /5
Wyjmij kiełbaski i pozostaw tłuszcz w woku. Dodaj czosnek, cebulę i białą część cebuli dymki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko skarmelizują.
Etap 4 /5
Włóż kiełbaski z powrotem do woka. Dodaj pomidory i pastę chilli. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 10 minut.
Etap 5 /5
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10 minut, aby zredukować sos. Dodaj zieloną część cebuli dymki i wymieszaj przed podaniem.