Risotto z truskawkami i prosecco
- Całkowity czas 31 min.
- 6 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Świeżych truskawek
250 g Ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli)
4 łyżka Masła
1 Mała cebulka lub szalotka
500 ml Prosecco
Startego sera Parmigiano Reggiano
Sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w kosteczkę. Przełóż do miski dodając szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.
Etap 2 /6
Ryż dodaj na suchą patelnię i wstaw na niski ogień, aby go uprażyć. Od czasu do czasu poruszaj patelnią.
Etap 3 /6
W tym czasie połowę zamarynowanych truskawek przełóż do kielicha blendera i zblenduj.
Etap 4 /6
Do uprażonego ryżu dodaj 2 łyżki masła i posiekaną cebulkę. Wymieszaj i zacznij powoli, stopniowo dodawać prosecco, cały czas mieszając. Dodawaj prosecco partiami, aby ryż powoli wchłaniał płyn.
Etap 5 /6
Pod koniec gotowania dodaj zblendowane truskawki, oprósz solą i kontynuuj dodawanie prosecco do momentu, aż po spróbowaniu ryż będzie gotowy.
Etap 6 /6
Zdejmij risotto z ognia i dodaj 2 łyżki masła, garść startego sera Parmigiano Reggiano oraz resztę truskawek pokrojonych w kostkę. Wymieszaj wszystko intensywnie i podaj na talerzach.