Risotto z truskawkami i prosecco - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Risotto z truskawkami i prosecco

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 31 min.
  • Czas przygotowania
    6 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 200 g Świeżych truskawek

  • 250 g Ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli)

  • 4 łyżka Masła

  • 1 Mała cebulka lub szalotka

  • 500 ml Prosecco

  • Startego sera Parmigiano Reggiano

  • Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w kosteczkę. Przełóż do miski dodając szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.

  • 200g Świeżych truskawek
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 2 /6

Ryż dodaj na suchą patelnię i wstaw na niski ogień, aby go uprażyć. Od czasu do czasu poruszaj patelnią.

  • 250g Ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli)

Etap 3 /6

W tym czasie połowę zamarynowanych truskawek przełóż do kielicha blendera i zblenduj.

Etap 4 /6

Do uprażonego ryżu dodaj 2 łyżki masła i posiekaną cebulkę. Wymieszaj i zacznij powoli, stopniowo dodawać prosecco, cały czas mieszając. Dodawaj prosecco partiami, aby ryż powoli wchłaniał płyn.

  • 4łyżka Masła
  • 1 Mała cebulka lub szalotka
  • 500ml Prosecco

Etap 5 /6

Pod koniec gotowania dodaj zblendowane truskawki, oprósz solą i kontynuuj dodawanie prosecco do momentu, aż po spróbowaniu ryż będzie gotowy.

Etap 6 /6

Zdejmij risotto z ognia i dodaj 2 łyżki masła, garść startego sera Parmigiano Reggiano oraz resztę truskawek pokrojonych w kostkę. Wymieszaj wszystko intensywnie i podaj na talerzach.

  • garść Startego sera Parmigiano Reggiano