Sałatka z chrupiącymi grzankami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Sałatka z chrupiącymi grzankami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 3 Kromki chleba wiejskiego

  • Oliwa extra vergine

  • Płatków chilli

  • 1 Średnia cukinia

  • 1 Średnia czerwona słodka papryka

  • 1 Mała czerwona cebula

  • 5 Pomidorków cherry

  • Ocet balsamiczny

  • Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Kromki chleba pokrój w dużą kostkę. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy, dodaj pokrojony chleb i podsmażaj na średnim ogniu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru i staną się chrupiące. Pod koniec oprósz je solą i pieprzem, a następnie przełóż do miseczki.

  • 3 Kromki chleba wiejskiego
  • Oliwa extra vergine
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 2 /6

Na tę samą patelnię wlej 5 łyżek oliwy i dodaj szczyptę płatków chilli. Wstaw na niski ogień.

  • Oliwa extra vergine
  • szczypta Płatków chilli

Etap 3 /6

Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, podobnej wielkości jak grzanki. Gdy oliwa dobrze się rozgrzeje, dodaj cukinię i smaż przez 2–3 minuty, następnie dołóż paprykę i smaż razem kolejne 3–4 minuty, co jakiś czas mieszając. Oprósz szczyptą soli i przełóż warzywa do dużej miski.

  • 1 Średnia cukinia
  • 1 Średnia czerwona słodka papryka
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 4 /6

Cebulę pokrój w cienkie plasterki, a pomidorki cherry przekrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Dodaj je do miski z podsmażonymi warzywami.

  • 1 Mała czerwona cebula
  • 5 Pomidorków cherry

Etap 5 /6

Na koniec wsyp chrupiące grzanki, dopraw wszystko solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem skrop sałatkę octem balsamicznym.

  • Ocet balsamiczny
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 6 /6

Najlepiej smakuje po odstawieniu na co najmniej godzinę.