Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
- Całkowity czas 1 godz. 2 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Ugotowany ryż jaśminowy
4 łyżka Sos sojowy
0.5 łyżka Sos sriracha
1 łyżka Olej sezamowy
1 Ogórek
15 Pomidorki koktajlowe
2 Dymki
1 Awokado
0.5 Cytryna (sok i skórka)
0.5 pęczek Koperek
0.5 pęczek Szczypiorek
1 garść Orzeszki ziemne
4 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Miód
1 łyżka Kremowe masło orzechowe
1 łyżeczka Sos sriracha
2 łyżka Ocet biały
1 łyżeczka Cebula w proszku
1 łyżeczka Czosnek w proszku
400 g Filet z łososia pokrojony w kostkę
Sos sojowy
Miód
Olej sezamowy
Cebula w proszku
Czosnek w proszku
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj ryż. Wymieszaj ugotowany ryż jaśminowy z sosem sojowym, sosem sriracha i olejem sezamowym.
Etap 2 /8
Przygotuj łososia. W naczyniu wymieszaj kostki łososia z sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, cebulą w proszku, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. Odstaw do marynowania na 30 minut do lodówki.
Etap 3 /8
Przygotuj warzywa. Pokrój ogórka w drobną kostkę, przekrój pomidorki koktajlowe na pół, pokrój dymkę w plasterki, a awokado w kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny. Posiekaj koperek i szczypiorek.
Etap 4 /8
Aktywuj miskę 1. Rozłóż ryż na płycie wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 5 /8
Aktywuj miskę 2. Umieść kostki zamarynowanego łososia w urządzeniu wyposażonym w płytę.
Etap 6 /8
Wciśnij SYNC, aby oba składniki były gotowe w tym samym czasie. Wciśnij START, aby rozpocząć gotowanie. W trakcie gotowania dwukrotnie przemieszaj ryż.
Etap 7 /8
Przygotuj sos. Zmiksuj sos sojowy, miód, masło orzechowe, srirachę, ocet biały, cebulę w proszku i czosnek w proszku.
Etap 8 /8
W dużej misce wymieszaj ryż, łososia, warzywa, zioła i sos. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, skórką z cytryny i podawaj!