Łosoś z salsą z awokado
- Całkowity czas 15 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Średnie awokado, niezbyt dojrzałe
120 g Czerwona papryka
0.5 Czerwona cebula
3 gałąź Świeża kolendra
1 Wyciśnięta limonka + kawałki do podania
1 filet Oliwa z oliwek
4 Filety z łososia
Sól, pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz, usuń pestkę i drobno posiekaj awokado. Umyj, usuń nasiona i drobno posiekaj czerwoną paprykę. Obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę. Opłucz i posiekaj kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dodaj sok z limonki, odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte, a następnie odstaw na bok.
Etap 2 /4
Obficie przypraw filety z łososia solą i pieprzem z każdej strony.
Etap 3 /4
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Zmniejsz ogień, a następnie połóż filety z łososia na patelnię skórą do dołu. Smaż od 4 do 5 minut z każdej strony, sprawdzając, czy są całkowicie ugotowane.
Etap 4 /4
Podczas serwowania, połóż na każdym talerzu złocistobrązowy filet z łososia i dodaj odrobinę salsy z awokado oraz kawałki limonki. Podawaj natychmiast.