Wytrawne naleśniki ze szparagami
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
8 Zielone szparagi, obrane
50 cl Mleko
3 Jajka
200 g Mąka
1 łyżka Cukier
1 łyżeczka Drobna sól
1 Masło
Do dekoracji:
4 Jajka
40 g Utarty ser (cheddar, Gruyère, itp.)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Odkrój końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż szparagi. Wlej mleko i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż szparagi będą miękkie.
Etap 2 /5
Zblenduj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia (przecedź, jeśli to konieczne). W misce ubij jajka z połową mleka szparagowego. Dodaj mąkę, cukier i sól, mieszając. Wlej pozostałe mleko.
Etap 3 /5
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 4 /5
Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź. Smaż przez 1 minutę, a następnie odwróć naleśnik za pomocą łopatki. Smaż przez około 1 minutę dłużej. Odłóż na talerz.
Etap 5 /5
Do udekorowania naleśników: zblanszuj końcówki zielonych szparagów przez 2 minuty w garnku z wrzącą osoloną wodą. Ugotuj jajka i posyp serem. Na każdy naleśnik połóż jajko i końcówki szparagów.