Schab w aromatycznej panierce
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Plastry schabu wieprzowego
4 Garście bułki tartej (ok. 250 g)
Soli i pieprzu
1 łyżka Suszonego oregano
1 garść Startego sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano
1 Kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżka Koncentratu pomidorowego
Oliwa extra vergine
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Plastry schabu rozbij delikatnie.
Etap 2 /6
Do szerokiego naczynia wsyp bułkę tartą. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i oregano. Dodaj starty ser Parmigiano Reggiano i wymieszaj wszystko.
Etap 3 /6
Następnie dodaj pół kieliszka wina oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Panierka nie może być za sucha ani za mokra, powinna przypominać mokry piasek. Jeżeli jest za sucha, dodaj odrobinę więcej wina i wymieszaj ponownie.
Etap 4 /6
Na osobny talerz dodaj 6-8 łyżek oliwy. Obtocz schab w oliwie, a następnie przełóż do panierki i obtocz dokładnie.
Etap 5 /6
Na dużą patelnię dodaj 6-8 łyżek oliwy i rozgrzej na średnim ogniu.
Etap 6 /6
Smaż schab na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron do momentu, aż nabierze złotobrązowy kolor.