Schab w aromatycznej panierce - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Schab w aromatycznej panierce

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Plastry schabu wieprzowego

  • 4 Garście bułki tartej (ok. 250 g)

  • Soli i pieprzu

  • 1 łyżka Suszonego oregano

  • 1 garść Startego sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano

  • 1 Kieliszek białego wytrawnego wina

  • 2 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • Oliwa extra vergine

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Plastry schabu rozbij delikatnie.

  • 4 Plastry schabu wieprzowego

Etap 2 /6

Do szerokiego naczynia wsyp bułkę tartą. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i oregano. Dodaj starty ser Parmigiano Reggiano i wymieszaj wszystko.

  • 4 Garście bułki tartej (ok. 250 g)
  • szczypta Soli i pieprzu
  • 1łyżka Suszonego oregano
  • 1garść Startego sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano

Etap 3 /6

Następnie dodaj pół kieliszka wina oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Panierka nie może być za sucha ani za mokra, powinna przypominać mokry piasek. Jeżeli jest za sucha, dodaj odrobinę więcej wina i wymieszaj ponownie.

  • 1 Kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2łyżka Koncentratu pomidorowego

Etap 4 /6

Na osobny talerz dodaj 6-8 łyżek oliwy. Obtocz schab w oliwie, a następnie przełóż do panierki i obtocz dokładnie.

  • Oliwa extra vergine

Etap 5 /6

Na dużą patelnię dodaj 6-8 łyżek oliwy i rozgrzej na średnim ogniu.

  • Oliwa extra vergine

Etap 6 /6

Smaż schab na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron do momentu, aż nabierze złotobrązowy kolor.