Shrimp balls, chrupiące pulpeciki z krewetek w ostrym sosie
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
600 g Surowych krewetek 16/20
1 Opakowanie ciasta filo
1 łyżeczka Oleju sezamowego
0.5 Pęczka szczypioru
1 goździk Czosnku
30 ml Sosu sojowego
1 łyżka Mąki pszennej
Tłuszcz w spreju lub dyfuzor do oleju rzepakowego
Sól
Sos:
4 łyżka Miodu
1 łyżka Sosu sriracha
Akcesoria
Extra Crisp Ruszt do Air fry
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obrane krewetki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy drobno posiekany szczypior, czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę mąki pszennej i sól i dokładnie mieszamy.
Etap 2 /4
Ciasto filo zwinięte w rulon tniemy w cienkie paski. Z powstałych wstążek formujemy gniazdko i nadkładamy łyżkę farszu krewetkowego. Przysypujemy ciastem.
Etap 3 /4
Rozgrzewamy misę Cook4me i po rozgrzaniu wyłączamy. Spryskujemy misę tłuszczem w sprayu i układamy połowę gniazdek. Znów spryskujemy tłuszczem. Wkładamy kratkę (dłuższymi nóżkami do dołu) i układamy kolejną warstwę gniazdek, również pryskamy olejem. Nakładamy przystawkę Extra Crisp. Pieczemy w 200°C przez 15 minut.
Etap 4 /4
Sirirachę mieszamy z miodem. Gotowe kulki polewamy sosem.