Makaron z pomidorami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 goździk Czosnek
1 pęczek Bazylia
Oliwa z oliwek
1 Świeża czerwona papryczka chili
800 g Włoskie pomidory śliwkowe
Sól, pieprz
Ocet winny z czerwonego wina
455 g Tagliatelle
1 garść Tarty parmezan
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Oderwij liście bazylii i posiekaj łodygi.
Etap 2 /6
Podgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Delikatnie podsmaż czosnek na odrobinie oliwy z oliwek razem z łodygami bazylii i całą świeżą czerwoną papryczką chili. Nakłuj chili nożem raz, aby nie eksplodowała podczas smażenia!
Etap 3 /6
Dodaj pomidory (na razie pozostaw je w całości). Lekko dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Etap 4 /6
Usuń papryczkę chili, a następnie rozgnieć i rozdrobnij pomidory łyżką. Jeśli to konieczne, dopraw większą ilością soli i pieprzu, po czym dodaj odrobinę octu winnego czerwonego, aby nadać lekki wyrazisty smak. Wmieszaj oberwane liście bazylii.
Etap 5 /6
W międzyczasie dodaj swój makaron do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedź.
Etap 6 /6
Dodaj makaron do sosu i wymieszaj, aż będzie równomiernie pokryty. Podawaj z obfitą porcją utartego parmezanu.