Sos serowy z jalapeño - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sos serowy z jalapeño

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 100 g Sera mimolette, startego

  • 50 g Sera cheddar, startego

  • 50 g Sera mozzarella, startego

  • 1 łyżka Masła

  • 1 łyżka Skrobi kukurydzianej

  • 200 ml Mleka

  • 150 ml Śmietanki 30%

  • 1 łyżeczka Papryki ostrej

  • 0.5 łyżeczka Kuminu

  • 0.5 łyżeczka Kolendry suszonej

  • Gałki muszkatołowej

  • 1 Świeża papryczka jalapeño, drobno pokrojona

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Zetrzyj sery na grubych oczkach. Jalapeño pokrój w kosteczkę.

  • 100g Sera mimolette, startego
  • 50g Sera cheddar, startego
  • 50g Sera mozzarella, startego
  • 1 Świeża papryczka jalapeño, drobno pokrojona

Etap 2 /6

Włącz mocne smażenie. Dodaj masło.

  • 1łyżka Masła

Etap 3 /6

Gdy masło się rozpuści, wsyp skrobię kukurydzianą, paprykę ostrą, kumin, kolendrę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj intensywnie i smaż 3 minuty, aż przyprawy uwolnią aromat.

  • 1łyżka Skrobi kukurydzianej
  • 1łyżeczka Papryki ostrej
  • 0.5łyżeczka Kuminu
  • 0.5łyżeczka Kolendry suszonej
  • szczypta Gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Etap 4 /6

Wlej mleko i śmietankę. Cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, gotuj 2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.

  • 200ml Mleka
  • 150ml Śmietanki 30%

Etap 5 /6

Włącz średnie smażenie. Dodaj sery i jalapeño. Gotuj 4 minuty, często mieszając, aż sery się rozpuszczą, a sos stanie się gładki i kremowy.

  • 100g Sera mimolette, startego
  • 50g Sera cheddar, startego
  • 50g Sera mozzarella, startego
  • 1 Świeża papryczka jalapeño, drobno pokrojona

Etap 6 /6

Sos podawaj gorący. Jeśli ma pozostać płynny dłużej, po zakończeniu gotowania dolej 50 ml mleka i wymieszaj.