Sos serowy z jalapeño
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 g Sera mimolette, startego
50 g Sera cheddar, startego
50 g Sera mozzarella, startego
1 łyżka Masła
1 łyżka Skrobi kukurydzianej
200 ml Mleka
150 ml Śmietanki 30%
1 łyżeczka Papryki ostrej
0.5 łyżeczka Kuminu
0.5 łyżeczka Kolendry suszonej
Gałki muszkatołowej
1 Świeża papryczka jalapeño, drobno pokrojona
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zetrzyj sery na grubych oczkach. Jalapeño pokrój w kosteczkę.
Etap 2 /6
Włącz mocne smażenie. Dodaj masło.
Etap 3 /6
Gdy masło się rozpuści, wsyp skrobię kukurydzianą, paprykę ostrą, kumin, kolendrę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj intensywnie i smaż 3 minuty, aż przyprawy uwolnią aromat.
Etap 4 /6
Wlej mleko i śmietankę. Cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, gotuj 2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
Etap 5 /6
Włącz średnie smażenie. Dodaj sery i jalapeño. Gotuj 4 minuty, często mieszając, aż sery się rozpuszczą, a sos stanie się gładki i kremowy.
Etap 6 /6
Sos podawaj gorący. Jeśli ma pozostać płynny dłużej, po zakończeniu gotowania dolej 50 ml mleka i wymieszaj.