Hiszpańska tortilla z szynką
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w cienkie plastry
1 Żółta cebula, obrana i posiekana
2 goździk Czosnek, obrany i rozgnieciony
250 g Wędzona szynka pokrojona w cienkie paski
8 Jajka
Sól, pieprz
3 łyżka Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 2 /7
Wlej oliwę na patelnię i dodaj plastry ziemniaków. Dokładnie wymieszaj, aby pokryły się oliwą. Smaż przez około dziesięć minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Etap 3 /7
W międzyczasie ubij jajka w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /7
Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.
Etap 5 /7
Dodaj paski szynki, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej ubite jajka. Smaż na małym ogniu przez 5 minut.
Etap 6 /7
Odwróć tortillę za pomocą talerza i smaż przez kolejne 5 minut.
Etap 7 /7
Podawaj jako ciepłą lub gorącą porcję. Możesz również pozwolić jej ostygnąć i pokroić w kostkę na aperitif.