Hiszpańska tortilla z szynką - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Hiszpańska tortilla z szynką

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w cienkie plastry

  • 1 Żółta cebula, obrana i posiekana

  • 2 goździk Czosnek, obrany i rozgnieciony

  • 250 g Wędzona szynka pokrojona w cienkie paski

  • 8 Jajka

  • Sól, pieprz

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki.

Etap 2 /7

Wlej oliwę na patelnię i dodaj plastry ziemniaków. Dokładnie wymieszaj, aby pokryły się oliwą. Smaż przez około dziesięć minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  • 500g Ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w cienkie plastry
  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /7

W międzyczasie ubij jajka w misce. Dopraw solą i pieprzem.

  • 8 Jajka
  • Sól, pieprz

Etap 4 /7

Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.

  • 1 Żółta cebula, obrana i posiekana
  • 2goździk Czosnek, obrany i rozgnieciony

Etap 5 /7

Dodaj paski szynki, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej ubite jajka. Smaż na małym ogniu przez 5 minut.

  • 250g Wędzona szynka pokrojona w cienkie paski

Etap 6 /7

Odwróć tortillę za pomocą talerza i smaż przez kolejne 5 minut.

Etap 7 /7

Podawaj jako ciepłą lub gorącą porcję. Możesz również pozwolić jej ostygnąć i pokroić w kostkę na aperitif.