Kuskus warzywny z przyprawami
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Duże szalotki
10 Marchewki typu tęcza
200 g Dynia piżmowa
4 Rzepa
2 Kandyzowane cytryny
2 Laski cynamonu
2 Anyż gwiazdkowaty
1 łyżeczka Mielony imbir
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.5 łyżeczka Płatki chili
0.5 łyżeczka Pieprz cayenne
1 łyżeczka Sól morska
6 cl Oliwa z oliwek
40 cl Gorący bulion warzywny
12 Morela
150 g Ciecierzyca
Pietruszka
Propozycje podania:
Kasza manna
Kolendra
Limonka
Harissa
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Etap 2 /7
Obierz szalotki i pozostaw je w całości. Obierz marchewki i pokrój je na ukośne kawałki. Dynię piżmową pokrój w kostkę. Obierz i pokrój rzepy na ćwiartki. Kandyzowane cytryny przekrój na pół.
Etap 3 /7
Do garnka do duszenia dodaj szalotki, marchewki, dynię piżmową, rzepy, kandyzowane cytryny oraz wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek i wymieszaj. Zalej gorącym bulionem warzywnym.
Etap 4 /7
Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Etap 5 /7
Następnie dodaj morele i ciecierzycę i gotuj przez 30 minut.
Etap 6 /7
W międzyczasie przygotuj kuskus.
Etap 7 /7
Podawaj kuskus warzywny, posypując go kolendrą i skrapiając sokiem z limonki, a do bulionu dodaj odrobinę harissy dla dodatkowej ostrości.