Stek i ziemniaki z pomidorem
- Całkowity czas 1 godz. 21 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Cebula
2 goździk Czosnek
900 g Ziemniaki
90 g Czarne oliwki bez pestek
2 łyżeczka Oliwa z oliwek
800 g Pokrojone pomidory
2 łyżeczka Suszone oregano
40 cl Woda
Sól, pieprz
4 g Steki
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Upewnij się, że usuniesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.
Etap 2 /7
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na ćwiartki. Pokrój oliwki w plastry.
Etap 3 /7
Rozgrzej garnek na małym ogniu. Wlej połowę oliwy z oliwek. Smaż cebulę i czosnek przez 2 minuty, nie rumieniąc ich.
Etap 4 /7
Dodaj ziemniaki, pokrojone pomidory (razem z sokiem) i oregano.
Etap 5 /7
Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Etap 6 /7
5 minut przed zakończeniem gotowania ziemniaków rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej pozostałą oliwę z oliwek i obsmaż steki przez 2 minuty z każdej strony, aby były krwiste, albo przez 3 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone.
Etap 7 /7
Podawaj z posypanymi na wierzchu oliwkami.