Smażony makaron z warzywami i owocami morza (Yakisoba)
- Całkowity czas 47 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 szt. Cytryna
0.5 łyżeczka Sól
2 szczypta Mielony czarny pieprz
3 łyżka Słodki sos sojowy
1 łyżka Proszek dashi
1 porcje Czosnek
1 łyżka Olej sezamowy
1 łyżka Białe ziarna sezamu
0.5 szt. Cebula dymka
200 g Makaron Hiyamugi Joshu lub udon
4 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Olej
50 g Biała kapusta
5 sztuka Szparagi
200 g Kiełki sojowe
200 g Różowe krewetki
0.5 szt. Cebula dymka
1 szt. Cytryna
Sól
Pieprz
Akcesoria
Wok
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.
Etap 2 /4
Rozgrzej wok na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Wlej 2 łyżki oleju sezamowego i smaż makaron przez 6 minut, aż lekko się zrumieni i stanie się chrupiący. Przełóż makaron na talerz i odstaw.
Etap 3 /4
Do tego samego woka wlej resztę oleju sezamowego oraz olej roślinny, dodaj kapustę, szparagi i kiełki sojowe. Smaż przez 6 minut - szparagi powinny być miękkie. Dodaj krewetki i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj makaron i sos, smażąc całość przez 2 minuty i cały czas mieszając.
Etap 4 /4
Przełóż na talerz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp cebulką i udekoruj kilkoma plasterkami cytryny.
