Smażony makaron z warzywami i owocami morza (Yakisoba) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Smażony makaron z warzywami i owocami morza (Yakisoba)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 47 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 szt. Cytryna

  • 0.5 łyżeczka Sól

  • 2 szczypta Mielony czarny pieprz

  • 3 łyżka Słodki sos sojowy

  • 1 łyżka Proszek dashi

  • 1 porcje Czosnek

  • 1 łyżka Olej sezamowy

  • 1 łyżka Białe ziarna sezamu

  • 0.5 szt. Cebula dymka

  • 200 g Makaron Hiyamugi Joshu lub udon

  • 4 łyżka Olej sezamowy

  • 2 łyżka Olej

  • 50 g Biała kapusta

  • 5 sztuka Szparagi

  • 200 g Kiełki sojowe

  • 200 g Różowe krewetki

  • 0.5 szt. Cebula dymka

  • 1 szt. Cytryna

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Wok
    Wok

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.

  • 1szt. Cytryna
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 2szczypta Mielony czarny pieprz
  • 3łyżka Słodki sos sojowy
  • 1łyżka Proszek dashi
  • 1porcje Czosnek
  • 1łyżka Olej sezamowy
  • 1łyżka Białe ziarna sezamu
  • 0.5szt. Cebula dymka

Etap 2 /4

Rozgrzej wok na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Wlej 2 łyżki oleju sezamowego i smaż makaron przez 6 minut, aż lekko się zrumieni i stanie się chrupiący. Przełóż makaron na talerz i odstaw.

  • 200g Makaron Hiyamugi Joshu lub udon
  • 4łyżka Olej sezamowy
  • Wok

Etap 3 /4

Do tego samego woka wlej resztę oleju sezamowego oraz olej roślinny, dodaj kapustę, szparagi i kiełki sojowe. Smaż przez 6 minut - szparagi powinny być miękkie. Dodaj krewetki i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj makaron i sos, smażąc całość przez 2 minuty i cały czas mieszając.

  • 4łyżka Olej sezamowy
  • 2łyżka Olej
  • 50g Biała kapusta
  • 5 Szparagi
  • 200g Kiełki sojowe
  • 200g Różowe krewetki
  • Wok

Etap 4 /4

Przełóż na talerz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp cebulką i udekoruj kilkoma plasterkami cytryny.

  • 0.5szt. Cebula dymka
  • 1szt. Cytryna
  • Sól
  • Pieprz