Szaszłyki z naleśników, truskawek i banana
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
10 g Masło
160 g Mąka
1 saszetka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
2 Jajka
2 łyżeczka Cukier
20 cl Mleko odtłuszczone
1 Banan
200 g Truskawki
20 Patyczki na szaszłyki
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na blaszce i/lub w piekarniku.
Etap 2 /8
Rozpuść masło w mikrofalówce lub na patelni na małym ogniu.
Etap 3 /8
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski do mieszania. Zrób wgłębienie pośrodku i wbij w nie jajka.
Etap 4 /8
Starannie wymieszaj trzepaczką, aby uniknąć grudek. Dodaj masło, a następnie cukier.
Etap 5 /8
Stopniowo dodawaj mleko do masy, upewniając się, że mleko jest dobrze wymieszane przed dodaniem kolejnej porcji.
Etap 6 /8
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię naleśnikową i poczekaj, aż wskaźnik cieplny stanie się całkowicie czerwony. Wlej duże krople ciasta. Gdy na powierzchni naleśników zaczną tworzyć się pęcherzyki, przewróć je na drugą stronę.
Etap 7 /8
Pokrój banana i truskawki na kawałki.
Etap 8 /8
Gdy naleśniki są gotowe, przygotuj szaszłyki, układając na przemian naleśnik, kawałek banana, naleśnik i kawałek truskawki. Możesz przygotować około dwudziestu szaszłyków w zależności od rozmiaru używanych patyczków, a jeśli zostanie Ci ciasto, możesz zrobić naleśniki następnego dnia.