Letni tian z warzyw
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Pomidory
1 Zielona cukinia
1 Żółta cukinia
1 Bakłażan
0.5 Żółta papryka
0.5 Cebula
2 goździk Czosnek
0.25 wiązka Pietruszka
1 liść Liść laurowy
0.5 gałąź Świeży tymianek
0.5 gałąź Rozmaryn
4 liść Bazylia
2 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 łyżka Gruba sól
1 szczypta Drobna sól
2 szczypta Świeżo mielony pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój bakłażany w plastry i umieść je w dużej misce z grubą solą, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci – odstaw na 20 minut.
Etap 2 /8
Opłucz bakłażany zimną wodą i osusz, następnie posmaruj oliwą z oliwek.
Etap 3 /8
Pokrój pomidory, zielone cukinie, żółte cukinie, bakłażany i cebule w cienkie plasterki. Żółtą paprykę pokrój w paski.
Etap 4 /8
Natrzyj odpowiednią formę do pieczenia dla twojego urządzenia ząbkiem czosnku. Pozostałe ząbki czosnku pokrój na ćwiartki i rozłóż na dnie formy.
Etap 5 /8
Układaj plasterki warzyw w rzędach, lekko je nachodząc na siebie i dociskając. Naprzemiennie: pomidor, bakłażan, żółta cukinia, zielona cukinia, cebula, żółta papryka.
Etap 6 /8
Skrop oliwą z oliwek, posyp pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Dodaj liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 7 /8
Wstaw formę do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 8 /8
Posyp gotowy tian listkami bazylii. Podawaj na gorąco, np. jako dodatek do dań z grilla.