Gyros z halloumi i letnimi warzywami
- Całkowity czas 14 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
30 g Czerwona cebula (około 0,25)
100 g Pomidory koktajlowe
200 g Ogórek (około 0,5 ogórka)
1 szczypta Sól
200 g Halloumi
2 łyżeczka Miód
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 szczypta Płatki chilli
1 Niepryskana cytryna (skórka i sok)
1 łyżeczka Suszone oregano
200 g Tzatziki
4 Wrapy
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Umyj pomidory koktajlowe i przekrój je na pół lub na ćwiartki, jeśli są trochę większe. Umyj ogórka i obierz go, jeśli nie lubisz skórki. Przekrój go wzdłuż na pół. Jeśli chcesz, usuń nasiona. Pokrój je na paski o grubości 2 mm. Umieść warzywa w misce. Dopraw solą i wymieszaj. Odstaw na bok.
Etap 2 /5
Pokrój halloumi na plastry o grubości 0,5 cm. Umieść je w misce, polej miodem, a następnie dodaj czosnek w proszku, chilli, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj.
Etap 3 /5
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła (Thermo-Signal) całkowicie się zaczerwieni, zanim dodasz składniki.
Etap 4 /5
Smaż plastry halloumi na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Powinny być złotobrązowe. Posyp oregano.
Etap 5 /5
Rozsmaruj tzatziki na wrapach, nałóż mieszankę surowych warzyw i plastry halloumi. Zwiń i podawaj od razu.