Brownie z batatów
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
135 g Gorzka czekolada 60% do wypieków
430 g Bataty
145 g Cukier brązowy
1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
1 szczypta Soda oczyszczona
1 szczypta Sól morska
90 g Skrobia kukurydziana
100 g Orzechy pekan
50 g Kropelki z gorzkiej czekolady
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój czekoladę na kawałki i umieść ją w rondlu. Rozpuść czekoladę na bardzo małym ogniu, regularnie mieszając ją drewnianą łyżką.
Etap 2 /8
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /8
Umyj bataty. Obierz je i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż w rondlu. Zalej wodą. Gotuj przez 25–35 minut. Sprawdź stopień ugotowania, nakłuwając je widelcem. Gdy bataty będą ugotowane, wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź. Rozgnieć je na purée przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeśli purée wydaje się zbyt gęste, dodaj trochę wody, w której były gotowane.
Etap 4 /8
W misce ubij cukier, wanilię i purée z batatów. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i skrobię kukurydzianą - wymieszaj szpatułką, aż masa będzie gładka.
Etap 5 /8
Grubo posiekaj orzechy pekan i dodaj dwie trzecie do masy, razem z dwiema trzecimi kropelek czekolady.
Etap 6 /8
Przelej ciasto na patelnię, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 25 minut.
Etap 7 /8
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Etap 8 /8
Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Smacznego!
