Brownie z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brownie z batatów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 135 g Gorzka czekolada 60% do wypieków

  • 430 g Bataty

  • 145 g Cukier brązowy

  • 1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy

  • 1 szczypta Soda oczyszczona

  • 1 szczypta Sól morska

  • 90 g Skrobia kukurydziana

  • 100 g Orzechy pekan

  • 50 g Kropelki z gorzkiej czekolady

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Pokrój czekoladę na kawałki i umieść ją w rondlu. Rozpuść czekoladę na bardzo małym ogniu, regularnie mieszając ją drewnianą łyżką.

  • 135g Gorzka czekolada 60% do wypieków
  • Rondel

Etap 2 /8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 3 /8

Umyj bataty. Obierz je i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż w rondlu. Zalej wodą. Gotuj przez 25–35 minut. Sprawdź stopień ugotowania, nakłuwając je widelcem. Gdy bataty będą ugotowane, wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź. Rozgnieć je na purée przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeśli purée wydaje się zbyt gęste, dodaj trochę wody, w której były gotowane.

  • 430g Bataty
  • Rondel

Etap 4 /8

W misce ubij cukier, wanilię i purée z batatów. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i skrobię kukurydzianą - wymieszaj szpatułką, aż masa będzie gładka.

  • 135g Gorzka czekolada 60% do wypieków
  • 430g Bataty
  • 145g Cukier brązowy
  • 1łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
  • 1szczypta Soda oczyszczona
  • 1szczypta Sól morska
  • 90g Skrobia kukurydziana

Etap 5 /8

Grubo posiekaj orzechy pekan i dodaj dwie trzecie do masy, razem z dwiema trzecimi kropelek czekolady.

  • 100g Orzechy pekan
  • 50g Kropelki z gorzkiej czekolady

Etap 6 /8

Przelej ciasto na patelnię, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 25 minut.

  • 100g Orzechy pekan
  • 50g Kropelki z gorzkiej czekolady
  • Patelnia

Etap 7 /8

Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

Etap 8 /8

Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Smacznego!