Szaszłyki wieprzowe w sosie barbecue
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.Czas przygotowania 
- 25 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 1 goździk Czosnek 
- 100 g Cebula 
- 1 łyżka Olej roślinny 
- Sól 
- 65 g Ketchup 
- 45 g Przecier pomidorowy 
- 2.5 łyżka sos Worcestershire 
- 1.5 łyżka Ocet jabłkowy 
- 1.5 łyżka Miód 
- 0.5 łyżeczka Musztarda 
- 1 łyżeczka Wędzona papryka 
- 0.5 łyżeczka Suszony tymianek 
- 0.5 łyżeczka Pieprz ziarnisty 
- 650 g Pieczona polędwica wieprzowa 
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Wlej olej na patelnię, wsyp szczyptę soli, a następnie wrzuć posiekane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Etap 2 /5
Dodaj ketchup, pastę pomidorową, sos worcester, ocet, miód, musztardę, wędzoną paprykę, tymianek i pieprz. Wymieszaj i zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 3 /5
Włącz OptiGrill. Wybierz program Wieprzowina i naciśnij OK. Pokrój mięso na kostki o grubości 3 cm, a następnie nadziej je na szpikulce. Posmaruj sosem barbecue.
Etap 4 /5
Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki, aż dobrze się upieką.
Etap 5 /5
Podawaj z resztą sosu barbecue.






