Szaszłyki yakitori z kurczakiem i grzybami
- Całkowity czas 1 godz. 22 min.
- 10 min.Czas przygotowania 
- 12 min.Gotowanie 
- 1 godz.Studzenie 
Składniki
6 osób
- 600 g Filety z kurczaka 
- 300 g Pieczarki 
- 12 cl Sos sojowy 
- 12 cl Mirin 
- 6 łyżka Ocet ryżowy 
- 50 g Cukier trzcinowy 
- 3 goździk Posiekany czosnek 
- 5 łyżka Tarty imbir 
- 3 Posiekane cebulki dymki 
- 1 Olej w sprayu 
Akcesoria
- Grill 
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W małej misce wymieszaj sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, brązowy cukier, czosnek i imbir. Przelej sos do 2 małych misek. Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć do pierwszej miski z marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /9
Przekrój grzyby na pół (jeśli są małe, nie musisz tego robić). Wsyp je do drugiej miski marynaty. Mocz bambusowe pałeczki w wodzie przez 15 minut.
Etap 3 /9
Gdy marynowanie kawałków kurczaka dobiegnie końca, nadziej je na szpikulec. Odstaw marynatę na bok. Nadziej grzyby na szpikulec.
Etap 4 /9
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 12 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 12 minut. Połóż szaszłyki z grzybami na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /9
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż szaszłyki z kurczakiem na płycie w szufladzie 1, spryskaj oliwą z oliwek i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 6 /9
W połowie gotowania obróć szaszłyki i spryskaj niewielką ilością marynaty.
Etap 7 /9
Upewnij się, że ziemniaki są upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 8 /9
Wlej do rondla pozostałą marynatę i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.
Etap 9 /9
Posyp szaszłyki cebulką dymką i natychmiast podawaj z pozostałym sosem.






