Omlet po japońsku (Tamagoyaki)
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
10 szt. Jajka
1 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Mirin
Pieprz
1 łyżka Olej neutralny
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misce roztrzep jajka na gładką masę. Dodaj sos sojowy, mirin i pieprz, a następnie wymieszaj.
Etap 2 /6
Rozgrzej głęboką kwadratową patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony i dodaj odrobinę oleju.
Etap 3 /6
Wlej niewielką ilość masy jajecznej i przechyl patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smaż na małym ogniu.
Etap 4 /6
Za pomocą pałeczek lub dwóch łopatek delikatnie zwiń omlet, zaczynając od krawędzi położonej najdalej od Ciebie. Przesuń zwinięty omlet na bok patelni.
Etap 5 /6
Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i dodaj kolejną porcję oleju. Wlej następną warstwę masy jajecznej i powtórz proces, aż zużyjesz całość i uzyskasz zwiniętą roladkę.
Etap 6 /6
Odstaw, aby lekko przestygła, następnie pokrój ją w plastry. Podawaj od razu po przygotowaniu!
