Omlet po japońsku (Tamagoyaki) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Omlet po japońsku (Tamagoyaki)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 10 szt. Jajka

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 1 łyżka Mirin

  • Pieprz

  • 1 łyżka Olej neutralny

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misce roztrzep jajka na gładką masę. Dodaj sos sojowy, mirin i pieprz, a następnie wymieszaj.

  • 10szt. Jajka
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 1łyżka Mirin
  • Pieprz

Etap 2 /6

Rozgrzej głęboką kwadratową patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony i dodaj odrobinę oleju.

  • 1łyżka Olej neutralny

Etap 3 /6

Wlej niewielką ilość masy jajecznej i przechyl patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smaż na małym ogniu.

Etap 4 /6

Za pomocą pałeczek lub dwóch łopatek delikatnie zwiń omlet, zaczynając od krawędzi położonej najdalej od Ciebie. Przesuń zwinięty omlet na bok patelni.

Etap 5 /6

Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i dodaj kolejną porcję oleju. Wlej następną warstwę masy jajecznej i powtórz proces, aż zużyjesz całość i uzyskasz zwiniętą roladkę.

  • 1łyżka Olej neutralny

Etap 6 /6

Odstaw, aby lekko przestygła, następnie pokrój ją w plastry. Podawaj od razu po przygotowaniu!