Tarta z sałatą frizzante - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Tarta z sałatą frizzante

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Główka sałaty frizzante

  • 4 łyżka Czarnych drylowanych oliwek

  • 2 łyżka Kaparów

  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • 6 łyżka Oliwy extra vergine

  • 100 g Sera Provolone lub Scamorza

  • 1 Gotowe ciasto na tartę

  • 1 Małe jajko (do posmarowania wierzchu)

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Na dużej patelni umieść sałatę. Wytnij twardy środek. Lekko ugnieć.

  • 1 Główka sałaty frizzante

Etap 2 /5

Dodaj posiekane oliwki oraz kapary. Dopraw solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą.

  • 4łyżka Czarnych drylowanych oliwek
  • 2łyżka Kaparów
  • 6łyżka Oliwy extra vergine

Etap 3 /5

Ułóż na wierzchu plastry sera. Przykryj całość ciastem na tartę, zawijając jego brzegi do środka.

  • 100g Sera Provolone lub Scamorza
  • 1 Gotowe ciasto na tartę

Etap 4 /5

Nakłuj wierzch ciasta widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

  • 1 Małe jajko (do posmarowania wierzchu)

Etap 5 /5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru.