Tarta z sałatą frizzante
- Całkowity czas 35 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Główka sałaty frizzante
4 łyżka Czarnych drylowanych oliwek
2 łyżka Kaparów
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
6 łyżka Oliwy extra vergine
100 g Sera Provolone lub Scamorza
1 Gotowe ciasto na tartę
1 Małe jajko (do posmarowania wierzchu)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Na dużej patelni umieść sałatę. Wytnij twardy środek. Lekko ugnieć.
Etap 2 /5
Dodaj posiekane oliwki oraz kapary. Dopraw solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą.
Etap 3 /5
Ułóż na wierzchu plastry sera. Przykryj całość ciastem na tartę, zawijając jego brzegi do środka.
Etap 4 /5
Nakłuj wierzch ciasta widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Etap 5 /5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru.




