Tarta z orzechami pekanowymi
- Całkowity czas 1 godz. 18 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Kruche ciasto
60 g Masło
60 g Miód
120 g Syrop klonowy
3 Jajko
60 g Śmietanka 18%
90 g Cukier brązowy
1 szczypta Sól
150 g Orzechy pekanowe
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Rozwiń kruche ciasto i umieść je w natłuszczonej formie do tarty 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spód ciasta widelcem, aby zapobiec jego napuchnięciu podczas pieczenia.
Etap 2 /6
Umieść formę w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie wstępne ciasta. Sprawdź, czy ciasto nie napuchnie, i jeśli to konieczne, nakłuj je widelcem.
Etap 3 /6
Rozpuść masło w naczyniu. Dodaj miód, syrop klonowy i jajka. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj śmietanę, cukier i sól. Dobrze wymieszaj i zostaw na 30 minut. Umieść orzechy włoskie na spodzie tarty, zamieszaj mieszankę, a następnie wlej ją na orzechy.
Etap 4 /6
Umieść tartę w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /6
W połowie pieczenia, otwórz urządzenie oburącz, aby sprawdzić, czy jest upieczona, i w razie potrzeby obróć tartę, aby zapewnić równomierne pieczenie.
Etap 6 /6
Po upieczeniu, otwórz urządzenie, ostrożnie wyjmij tartę i zostaw do ostygnięcia na ruszcie przed wyjęciem z formy.





