Tarta z porami i curry
- Całkowity czas 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Kruche ciasto
3 Por
1 łyżka Curry
4 Jajko
20 cl Śmietanka 18%
100 g Ser emmental
2 łyżka Olej
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozwiń kruche ciasto i umieść je w natłuszczonej formie do tarty o średnicy 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spód ciasta widelcem, aby zapobiec jego puchnięciu podczas wstępnego pieczenia.
Etap 2 /7
Umieść spód ciasta w urządzeniu. Zacznij piec, aby wstępnie upiec ciasto.
Etap 3 /7
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i smaż pory z curry przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /7
W naczyniu ubij jajka ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Etap 5 /7
Po wstępnym podpieczeniu ciasta, nie wyjmuj go z urządzenia. Rozprowadź mieszankę porów na spodzie ciasta i wylej na nie mieszankę jajek i śmietany. Posyp tartym serem. Rozpocznij gotowanie.
Etap 6 /7
W połowie gotowania otwórz urządzenie obiema rękami, aby sprawdzić, czy jest gotowe i w razie potrzeby obróć tartę, aby zapewnić równomierne pieczenie.
Etap 7 /7
Po pieczeniu otwórz urządzenie obiema rękami i ostrożnie wyjmij tartę. Zostaw tartę, aby odpoczęła przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.