Tarta tatin z szalotkami
- Całkowity czas 56 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 36 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Szalotki
50 g Masło
2 łyżka Oliwa z oliwek
100 ml Woda
1 łyżka Cukier
2 łyżka Ocet balsamiczny
0.5 łyżeczka Zioła suszone
Sól
1 szt. Ciasto francuskie
100 g Śmietankowy serek kozi
1 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka Zioła suszone
Pieprz
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Obierz szalotki.
Etap 2 /11
Rozgrzej garnek na dużym ogniu. Dodaj masło i oliwę z oliwek.
Etap 3 /11
Gdy masło się rozpuści, wrzuć szalotki i smaż przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią.
Etap 4 /11
Wlej wodę i przykryj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Etap 5 /11
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 6 /11
Gdy szalotki się skarmelizują, dodaj cukier, ocet balsamiczny, suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż szalotki równomiernie na dnie garnka.
Etap 7 /11
Ciasto francuskie nakłuj widelcem i ułóż na wierzchu szalotek.
Etap 8 /11
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Etap 9 /11
W międzyczasie w misce połącz śmietankowy serek kozi, oliwę z oliwek, suszone zioła i pieprz. Odstaw.
Etap 10 /11
Gdy tarta tatin będzie gotowa, odstaw ją na chwilę, aby lekko przestygła, a następnie odwróć na talerz.
Etap 11 /11
Na koniec rozprowadź serek kozi na wierzchu tarty. Podawaj od razu po przygotowaniu.
