Tarta tatin z szalotkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta tatin z szalotkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 56 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    36 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg Szalotki

  • 50 g Masło

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 100 ml Woda

  • 1 łyżka Cukier

  • 2 łyżka Ocet balsamiczny

  • 0.5 łyżeczka Zioła suszone

  • Sól

  • 1 szt. Ciasto francuskie

  • 100 g Śmietankowy serek kozi

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 0.5 łyżeczka Zioła suszone

  • Pieprz

Akcesoria

  • Brytfanna
    Brytfanna

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Obierz szalotki.

  • 1kg Szalotki

Etap 2 /11

Rozgrzej garnek na dużym ogniu. Dodaj masło i oliwę z oliwek.

  • 50g Masło
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Brytfanna

Etap 3 /11

Gdy masło się rozpuści, wrzuć szalotki i smaż przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią.

Etap 4 /11

Wlej wodę i przykryj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

  • 100ml Woda

Etap 5 /11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 6 /11

Gdy szalotki się skarmelizują, dodaj cukier, ocet balsamiczny, suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż szalotki równomiernie na dnie garnka.

  • 1łyżka Cukier
  • 2łyżka Ocet balsamiczny
  • 0.5łyżeczka Zioła suszone
  • Sól
  • Pieprz

Etap 7 /11

Ciasto francuskie nakłuj widelcem i ułóż na wierzchu szalotek.

Etap 8 /11

Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Etap 9 /11

W międzyczasie w misce połącz śmietankowy serek kozi, oliwę z oliwek, suszone zioła i pieprz. Odstaw.

  • 100g Śmietankowy serek kozi
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5łyżeczka Zioła suszone
  • Pieprz

Etap 10 /11

Gdy tarta tatin będzie gotowa, odstaw ją na chwilę, aby lekko przestygła, a następnie odwróć na talerz.

Etap 11 /11

Na koniec rozprowadź serek kozi na wierzchu tarty. Podawaj od razu po przygotowaniu.