Tarta Tatin - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta Tatin

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    15 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Jabłka Golden

  • 20 g Masło

  • 60 g Drobny cukier

  • 1 łyżka Woda

  • 0.5 Ciasto kruche

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Obierz jabłka, przekrój je na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połówkę na cztery równe kawałki.

  • 2 Jabłka Golden

Etap 2 /8

Postaw patelnię na dużym ogniu. Wrzuć masło. Gdy zacznie brązowieć, dodaj ćwiartki jabłek i smaż przez 5 minut, aż nabiorą koloru, odwracając je co jakiś czas.

  • 20g Masło

Etap 3 /8

Wsyp cukier, szybko wymieszaj i poczekaj, aż się skarmelizuje. Wlej wodę, aby rozpuścić masę i uzyskać gładką, karmelową konsystencję.

  • 60g Drobny cukier
  • 1łyżka Woda

Etap 4 /8

Ułóż równomiernie lekko brązowe ćwiartki jabłek w formie do pieczenia tarty, która pasuje do urządzenia. Polej jabłka karmelem.

Etap 5 /8

Wykrój dysk z ciasta i upewnij się, że jest nieco szerszy niż średnica formy. Umieść ciasto na jabłkach i złóż wystające krawędzie ciasta do wnętrza formy, między jabłka a spód formy. Weź nóż i wykonaj czubkiem sześć oddalonych od siebie nacięć w cieście.

  • 0.5 Ciasto kruche

Etap 6 /8

Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.

Etap 7 /8

Zanim wyjmiesz tartę z formy, odczekaj 15 minut, aż ostygnie.

Etap 8 /8

Smacznego!