Tarta Tatin
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Jabłka Golden
20 g Masło
60 g Drobny cukier
1 łyżka Woda
0.5 Ciasto kruche
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz jabłka, przekrój je na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połówkę na cztery równe kawałki.
Etap 2 /8
Postaw patelnię na dużym ogniu. Wrzuć masło. Gdy zacznie brązowieć, dodaj ćwiartki jabłek i smaż przez 5 minut, aż nabiorą koloru, odwracając je co jakiś czas.
Etap 3 /8
Wsyp cukier, szybko wymieszaj i poczekaj, aż się skarmelizuje. Wlej wodę, aby rozpuścić masę i uzyskać gładką, karmelową konsystencję.
Etap 4 /8
Ułóż równomiernie lekko brązowe ćwiartki jabłek w formie do pieczenia tarty, która pasuje do urządzenia. Polej jabłka karmelem.
Etap 5 /8
Wykrój dysk z ciasta i upewnij się, że jest nieco szerszy niż średnica formy. Umieść ciasto na jabłkach i złóż wystające krawędzie ciasta do wnętrza formy, między jabłka a spód formy. Weź nóż i wykonaj czubkiem sześć oddalonych od siebie nacięć w cieście.
Etap 6 /8
Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 7 /8
Zanim wyjmiesz tartę z formy, odczekaj 15 minut, aż ostygnie.
Etap 8 /8
Smacznego!
