Tarta tatin
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Ciasto francuskie
4 Jabłka golden
100 g Cukier
50 g Masło
1 łyżeczka Mąka kukurydziana
2 Cynamon mielony
1 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój każdą połówkę jabłek na 5 segmentów - jedno jabłko drobno posiekaj.
Etap 2 /7
W rondlu skarmelizuj połowę cukru na średnim ogniu, aż nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Dobrze wymieszaj. Wylej i rozprowadź na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz karmel na małe kawałeczki.
Etap 3 /7
W naczyniu wymieszaj roztopione masło, drugą połowę cukru, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól i karmel. Rozprowadź mieszankę na spodzie formy do tarty o średnicy 24 cm, następnie ułóż segmenty jabłek w formie. Posyp drobno posiekanymi jabłkami.
Etap 4 /7
Rozwiń ciasto francuskie i przykryj jabłka ciastem, wkładając brzegi do wnętrza formy. Używając widelca, zrób dziurki na powierzchni ciasta. Umieść ciasto w urządzeniu i rozpocznij gotowanie.
Etap 5 /7
Pilnuj piekącego się ciasta, aby go nie przypalić.
Etap 6 /7
Po upieczeniu otwórz urządzenie obiema rękami, ostrożnie wyjmij ciasto i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Aby wyjąć ciasto, umieść naczynie na formie i odwróć szybko i ostrożnie.
Etap 7 /7
Pozostaw tartę do lekkiego ostygnięcia przed podaniem. Podawaj w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub odrobiny śmietany.
