Tarta tatin - przepisy Easy Fry XL Surface | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta tatin

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Ciasto francuskie

  • 4 Jabłka golden

  • 100 g Cukier

  • 50 g Masło

  • 1 łyżeczka Mąka kukurydziana

  • 2 Cynamon mielony

  • 1 szczypta Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pokrój każdą połówkę jabłek na 5 segmentów - jedno jabłko drobno posiekaj.

  • 4 Jabłka golden

Etap 2 /7

W rondlu skarmelizuj połowę cukru na średnim ogniu, aż nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Dobrze wymieszaj. Wylej i rozprowadź na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz karmel na małe kawałeczki.

  • 100g Cukier

Etap 3 /7

W naczyniu wymieszaj roztopione masło, drugą połowę cukru, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól i karmel. Rozprowadź mieszankę na spodzie formy do tarty o średnicy 24 cm, następnie ułóż segmenty jabłek w formie. Posyp drobno posiekanymi jabłkami.

  • 100g Cukier
  • 50g Masło
  • 1łyżeczka Mąka kukurydziana
  • 2 Cynamon mielony
  • 1szczypta Sól

Etap 4 /7

Rozwiń ciasto francuskie i przykryj jabłka ciastem, wkładając brzegi do wnętrza formy. Używając widelca, zrób dziurki na powierzchni ciasta. Umieść ciasto w urządzeniu i rozpocznij gotowanie.

Etap 5 /7

Pilnuj piekącego się ciasta, aby go nie przypalić.

Etap 6 /7

Po upieczeniu otwórz urządzenie obiema rękami, ostrożnie wyjmij ciasto i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Aby wyjąć ciasto, umieść naczynie na formie i odwróć szybko i ostrożnie.

Etap 7 /7

Pozostaw tartę do lekkiego ostygnięcia przed podaniem. Podawaj w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub odrobiny śmietany.