Chilli z indykiem i batatami
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
450 g Kotlet z indyka
100 g Cebula
1 goździk Czosnek
150 g Czerwona papryka
1 Zielona papryka chili
350 g Batat
400 g Pomidory z puszki, obrane
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Mieszanka przypraw do meksykańskiego chili
0.5 łyżeczka Mielony kmin rzymski
0.5 łyżeczka Suszone oregano
200 g Sos pomidorowy
Sól, pieprz
500 g Czerwona fasola kidney w puszce, opłukana i odsączona
Kolendra
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Zmiel indyka za pomocą elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Możesz także użyć noża i posiekać go na cienkie plasterki. Odstaw do miski. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Opłucz i usuń nasiona z papryk i chili, a następnie je pokrój. Jeśli nie chcesz, aby chili było zbyt ostre, usuń nasiona. Obierz bataty i pokrój je na kostki. Pokrój pomidory na małe kawałki, zachowując ich sok, aby włączyć go do sosu.
Etap 2 /7
Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj indyka i podsmażaj przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Etap 3 /7
Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę, zielone chili i czosnek. Jeśli chili jest zbyt gęste, dodaj trochę wody. Smaż przez kolejne 2 minuty.
Etap 4 /7
Dodaj bataty, mieszankę przypraw, kmin, oregano i sos pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie doprowadź do wrzenia.
Etap 5 /7
Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 6 /7
Dodaj czerwoną fasolę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Etap 7 /7
Podawaj na gorąco z odrobiną kolendry.