Brownie niezwykle czekoladowe
- Całkowity czas 39 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
120 g Gorzka czekolada do pieczenia
120 g Solone masło
3 Jajka
100 g Brązowy cukier drobny
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
110 g Mąka cukiernicza
1 łyżka Kakao
50 g Posiekane orzechy włoskie
50 g Czekoladowe kawałki
20 g Orzechy włoskie
4 gałka Lody waniliowe
Sos karmelowy
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Etap 2 /6
Wyłóż formę do pieczenia o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Możesz też posmarować ją masłem lub sprayem do pieczenia.
Etap 3 /6
Przygotuj masę na brownie. Umieść kawałki gorzkiej czekolady i masła w misce. Przygotuj kąpiel wodną. Wlej wodę do rondelka i doprowadź do wrzenia. Umieść miskę w rondelku z wyłączonym ogniem. Kiedy czekolada i masło zaczną się topić, mieszaj regularnie, aż czekolada całkowicie się rozpuści i będzie gładka.
Etap 4 /6
W osobnej misce umieść jajka, ekstrakt z wanilii i cukier. Ubijaj przez 2 minuty, aż masa będzie gładka. Dodaj mieszankę czekolady i masła, a następnie ubijaj przez 1 minutę. To nada brownie popękany wierzch. Delikatnie wmieszaj mąkę i kakao łopatką, aż ostatnie grudki mąki zostaną wchłonięte przez masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj.
Etap 5 /6
Równomiernie rozprowadź masę w formie do pieczenia i posyp wierzch orzechami włoskimi oraz kawałkami czekolady. Włóż do piekarnika i usuń uchwyt Ingenio. Piecz przez 14 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 15 minut do ostygnięcia i zakończenia procesu pieczenia. Podawaj z lodami waniliowymi i sosem karmelowym.