Ryżowy pudding waniliowy
- Całkowity czas 6 godz. 28 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 23 min.
Gotowanie - 6 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Ryż okrągłoziarnisty
1 l Mleko
50 g Jasny brązowy cukier trzcinowy
1 Laska wanilii
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wsyp ryż do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie natychmiast odcedź.
Etap 2 /6
Wlej mleko do rondla i dodaj cukier oraz nasiona z laski wanilii.
Etap 3 /6
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj biały ryż.
Etap 4 /6
Gotuj na średnim ogniu przez 18 minut, regularnie mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka. Kiedy ryż będzie ugotowany, mleko powinno lekko zgęstnieć.
Etap 5 /6
Przełóż do pojemnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na co najmniej 6 godzin.
Etap 6 /6
Podawaj dobrze schłodzony z łyżką miodu lub dżemu.