Wegańskie muffiny jabłkowe z kruszonką
- Całkowity czas 1 godz. 8 min.
- 30 min.Czas przygotowania 
- 33 min.Gotowanie 
- 5 min.Studzenie 
Składniki
1 porcja
- 120 g Mąka 
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona 
- 60 g Cukier trzcinowy 
- 100 g Przecier jabłkowy 
- 40 ml Olej 
- 1 łyżeczka Sok z cytryny 
- 70 g Jabłko (70 g obrane i pokrojone w kostkę) 
- 1 szczypta Sól 
- Kruszonka: 
- 35 g Mąka 
- 30 g Margaryna 
- 40 g Cukier 
- 50 g Płatki zbożowe 
- 1 szczypta Sól 
Akcesoria
- Forma na 6 muffinek 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wyrabiaj palcami składniki kruszonki aż do uzyskania gruboziarnistego ciasta.
Etap 2 /6
Przygotuj ciasto do muffinów: przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Etap 3 /6
Za pomocą trzepaczki wymieszaj kompot z olejem, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki podczas ciągłego ubijania.
Etap 4 /6
Dodaj pokrojone w kostkę jabłko do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
Etap 5 /6
Rozłóż połowę kruszonego ciasta na dno foremek do muffinów, połóż ciasto jabłkowe na wierzchu, a następnie przykryj pozostałym kruszonym ciastem. Na koniec włóż formę do Cake Factory.
Etap 6 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Odczekaj kilka minut przed wyjęciem z formy.

